Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia näyttää siltä, että Antarktiksen jääpeite kasvaa useita miljardeja tonneja joka vuosi.

Mittausten mukaan Antarktiksen jääpeite paksunee joka vuosi kaksi senttimetriä. Näyttää siltä, että valtamerien pinnannousu ei johdukaan jääpeitteen sulamisesta.
 

 

Ilmaston lämpeneminen on pysähtynyt – ainakin hetkeksi ja ainakin Antarktiksen alueella.

Vuosina 2003–2008 kerätty satelliittidata osoittaa, että Länsi-Antarktiksen keskiosissa ja Itä-Antarktiksessa jääpeite on paksuuntunut kaksi senttimetriä joka vuosi. Tämä tarkoittaa 82:ta miljardia tonnia uutta jäätä vuodessa.

Jäätä syntyy siten Antarktikseen enemmän kuin sitä sulaa.

Jää paksunee kaksi senttiä joka vuosi

Satelliittimittauksia jääpeitteestä on tehnyt Nasan Goddardin avaruuskeskus. Sen satelliittien korkeusmittarit ovat rekisteröineet muutoksia jääpeitteen paksuudessa. Jää muodostuu lumesta, joka tiivistyy oman painonsa alla jääksi. Joka vuosi uutta jäätä syntyy näin noin kahden senttimetrin kerros.

Antarktis ei vaikuta merenpinnan kohoamiseen

Tutkijoiden mukaan jään paksuneminen on jatkunut viimeiset 10 000 vuotta ja se pienentää sulamisen vaikutuksia etenkin Länsi-Antarktiksessa. Havainto herättää kuitenkin uusia kysymyksiä. Tähän asti on nimittäin luultu, että valtamerien pinnan vuotuinen 0,27 millimetrin nousu johtuu Antarktiksen sulamisvesistä. Nyt on selvää, että nousun syynä on jokin muu, vielä havaitsematon sulaminen.

Uusi jään mittaaja lähetetään avaruuteen 2018

Seuraava iso haaste onkin selvittää, mistä tuntemattomat sulamisvedet ovat peräisin. Tätä tehtävää varten Nasa laukaisee avaruuteen vuonna 2018 ICESat-2-satelliitin.