Tällä hetkellä toiminnassa olevat (keltaiset), rakenteilla olevat (vihreät) ja suunnitellut (oranssit) gravitaatioaalto-observatoriot.

Intian hallitus on hyväksynyt LIGO-Intia-projektin rakentamisen.

Kyseessä on maailman kolmas LIGO-observatorio Yhdysvalloissa sijaitsevien Livingstonin ja Hanfordin lisäksi. Kolmas samanlainen observatorio mahdollistaa uusien gravitaatioaaltoja lähettävien kosmisten tapahtumien paikallistamisen entistä tarkemmin.

"On teknisesti mahdollista, että LIGO-Intia aloittaa havaintonsa ennen vuoden 2023 loppua", kertoo LIGO Hanford -observatorion johtaja Fred Raab.

"Yhdessä intialaisten tutkijoiden kanssa olemme löytäneet erinomaisen siajoituspaikan observatoriolle ja olemme antaneet heille yksityiskohtaiset piirustukset Intialle."

Yhdysvalloissa syyskuussa 2015 havaintonsa  aloittaneet Advanced LIGO -laitteistot pystyvät interferometrian avulla mittaamaan etäisyyksiä neljän kilometrin mittaisessa tyhjiöputkessa 10-19 metrin tarkkuudella.

Tarkkuus vastaa sitä, että Auringon ja lähimmän tähtijärjestelmän Alfa Centaurin etäisyys pystyttäisiin mittaamaan muutaman mikrometrin tarkkuudella.

Myös Intiaan on tarkoitus asentaa samanlainen Advanced LIGO -laitteisto kuin nyt on käytössä Livingstonissa ja Hanfordissa. Tyhjiöputkia on observatorioissa kaksi ja ne on sijoitettu 90 asteen kulmaan keskenään.

LIGO-observatorioiden lisäksi maailmalla on käytössä jo GEO600-observatorio Saksan Hannoverissa. Siellä tyhjiöputken pituus on 600 metriä.

Japaniin rakenteilla olevassa KAGRA-observatoriossa on kolmen kilometrin mittaiset tyhjiöputket ja sen on määrä aloittaa havainnot 2018.

Italiassa sijaitseva Virgo-observatorio sisältää kaksi kolmen kilometrin pituista tyhjiöputkea ja parhaillaan käynnissä olevan uudistamisensa jälkeen se on määrä saada käyttöön 2018.