Diabeteksen hoito on mullistumassa. Tutkija Robert Unger yhdysvaltalaisesta Dallasin Touchstone diabetes tutkimuskeskuksesta väittää, että ihminen voi elää ilman insuliinia.

Insuliiniton hoito mahdollista

Ungerin mukaan olisi parempi laittautua eroon sokeriaineenvaihduntaa säätelevästä glukagonihormonista kuin korvata diabeetikkojen elimistöstä puuttuva insuliini keinotekoisesti. Siten ykköstyypin diabeteksesta saattaa jonakin päivänä tulla oireeton, insuliinista riippumaton sairaus.

Nykyoppien mukaan diabeteksen aiheuttaa insuliinin puute, joka johtuu haiman vajaatoiminnasta. Keho ei saa riittävästi sokeria, koska solut eivät ilman insuliinia enää pysty ottamaan verestä riittävästi glukoosia. Vakiohoitona on elinikäinen insuliinilääkitys tabletteina tai pistoksina.

Hoitoa hankaloittaa se, että lääkitys on annettava määräaikoina ja tarkasti annosteltuna. Muussa tapauksessa uhkaa sokerisokki.

Ungerin tiimi havaitsi, että koehiirten verensokeri pysyy sokerin syömisen jälkeen täysin normaalina myös ilman insuliinia siinä tapauksessa, että eläimillä ei ole glukagonin reseptoreja. Glukagoni vapauttaa maksasta glukoosia ja nostaa verensokeria. Insuliini taas huolehtii siitä, että glukoosia imeytyy lihas- ja rasvasoluihin, jolloin verensokeri laskee.

Jos glukagonin vastavaikutus puuttuu, ei insuliinia välttämättä tarvita. Ainakaan koehiiret eivät saaneet diabeteksen oireita.

Jos hiirikokeen tuloksia pystyttäisiin soveltamaan ihmiseen, se merkitsisi, että diabeetikot eivät tarvitsisi ylimääräistä insuliinia vaan glukagonin salpaajaa. Se on lääke, joka joko ehkäisee glukagonihormonin muodostumista tai estää sen reseptorien toiminnan maksassa. Tällaisen hoidon etuna olisi, että ruiskeista ja jatkuvasta verensokerin mittaamisesta voitaisiin luopua.