Tiesitkö, että Jupiter on Aurinkokunnan suurin planeetta?

Jättiläisplaneetta

Jupiter on Aurinkokunnan jättiläinen. Se sijaitsee kaasuplaneetoista lähimpänä Aurinkoa, ja se painaa yli kaksi kertaa niin paljon kuin kaikki muut Aurinkokunnan planeetat yhteensä.

Koska Jupiter on kaasuplaneetta, sillä ei ole kiinteää pintaa. Se koostuu kaasusta, ja sen keskellä on mahdollisesti kiinteä ydin. Kaasusta 75 % on vetyä ja 25 % heliumia.

Myrskyisä kaasukehä

Jupiterin kaasukehässä raivoavat valtavat myrskyt. Suurin niistä kattaa alueen, joka vastaa 2–3-kertaisesti Maan pinta-alaa. Sitä kutsutaan Jupiterin suureksi punaiseksi pilkuksi. Se erottuu selvästi monista planeetan kuvista, ja myrsky on riehunut siellä jo satoja vuosia.

Ennätysmäärä kiertolaisia

Jupiterilla on enemmän kuita kuin millään muulla Aurinkokunnan planeetalla. Monet sen kuista ovat asteroideja, jotka planeetta on valtavalla painovoimallaan siepannut kiertolaisikseen. Neljä suurinta kuuta tunnetaan nimellä Galilein kuut, koska ne havaitsi kaukoputkellaan tiedemies Galileo Galilei jo vuonna 1610. Kolmessa Jupiterin kuussa on mahdollisesti suolaisen veden meri kätkössä pinnan alla, ja siksi jotkut tutkijat arvelevat, että näissä kuissa voisi esiintyä elämää.

Tutkimusta kiertoradalta

Vuodesta 1973 alkaen on Jupiterin läheltä lentänyt seitsemän miehittämätöntä luotainta. Vuonna 1995 Galileo-luotain asettui ensimmäisenä sen kiertoradalle ja pysyi siellä seitsemän vuotta. Luotain otti kuvia niin Jupiterista kuin neljästä Galilein kuustakin ja lähetti pienen laskeutujan alas planeetan kaasukehän läpi. Vuonna 2016 Jupiterin kiertoradalle asettuu Juno-luotain.

Jupiterin voi ajoittain nähdä Maasta, ja se on yleensä kolmanneksi kirkkain kohde yötaivaalla Kuun ja Venuksen jälkeen.