Pompeji:Uusissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kaikki Pompejin ja Herculaneumin asukkaat eivät kuolleetkaan myrkkykaasuihin, vaan osan kuolema johtui päävammoista, kun Vesuvius sylki tulta ja tuhkaa vuonna 79.
Tietokonekerroskuvaus täsmensi käsityksiä Pompejin muinaisten asukkaiden viimeisistä hetkistä.

 

Kun Vesuvius purkautui vuonna 79, roomalaiskaupungit Pompeji ja Herculaneum hautautuivat. Pompejin asukkaiden kuolemansyynä on vanhastaan pidetty tukehtumista purkauksen kaasuihin.

Italialaiset tutkijat ovat kuitenkin nyt paljastaneet tieto­konekerroskuvauksen avulla, että monet uhrit saivat tappavan iskun päähän ilmeisesti talojen sortuessa päälle.
 

Pompejin rakennukset sortuivat

Uuden tutkimuksen mahdollisti se, että osa Pompejissa kuolleista ihmisistä koteloitui. Kun ruumiin vulkaaniseen ainek­seen jättämä ontelo keksittiin täyttää kipsillä, siitä saatiin tarkka valos.

Käytetyllä röntgenkuvaustekniikalla valoksista voidaan luoda kolmiulotteinen malli rikkomatta kuorta. Jäännösten yksityiskohdat paljastavat, millainen ihminen oli kuoleman hetkellä. Yllättäen useilta uhreilta löytyi paha kallonmurtuma.

Valoksista oli jo aiemmin päätelty monien yrittäneen suojata hengitystään peittämällä suunsa kädellä.

pompeji-skanningsbillede.jpg
Kolmiulotteinen malli on yksityiskohtaisen tarkka kuvaus ruumiista. Siinä näkyvät luunmurtumatkin.

 

 

 

 

 

Pompejin katastrofi voi toistua

Napolin miljoonakaupunki sijaitsee yhtä kaukana Vesuviuksesta kuin Pompeji aikoinaan. Asiantuntijat varoittavat, että vastaavan katastrofin uhka kasvaa päivä päivältä.