Tiesitkö, että kaikkiaan 12 ihmistä on käynyt Kuussa? Tai että Kuu on lähes yhtä vanha kuin Maa? Lue lisää Kuusta!

Kuusi vierailua Kuussa

Kuu on karu ja autio paikka. Sillä ei ole lainkaan kaasukehää. Se kiertää Maata ja kääntää aina saman puolen Maata kohti.

Kuussa on käynyt ihmisiä kuusi kertaa, ja toistaiseksi se on ainoa vieras taivaankappale, jonka pinnalle ihminen on astunut. Kussakin kuudessa kuualuksessa oli kaksi astronauttia, joten kaikkiaan 12 ihmistä on kävellyt Kuussa. Kuulennot tehtiin vuosina 1969–1972, ja kaikki kaksitoista Kuussa käynyttä astronauttia olivat yhdysvaltalaisia. Astronautit tekivät tieteellisiä kokeita ja toivat Maahan kuupölyä sekä 382 kuukiveä. Kuukiviä tutkitaan ja analysoidaan yhä nykyäänkin.

Hehkuvia päiviä ja hyytäviä öitä

Kuun pinnan lämpötila vaihtelee rajusti. Päivällä lämpö nousee 100 asteeseen, mutta yöllä voi olla lähes 200 astetta pakkasta. Yöt ovat näin kylmiä siksi, että Kuulla ei ole kaasukehää, joka säilyttäisi lämpöä Auringon laskettua.

 

Astronauttien jalanjäljet ovat jäljellä

Kuun pinta koostuu hienon pölyn peittämästä kiviaineksesta. Pölyssä on yhä nähtävissä astronauttien saappaiden ja kuuautojen jäljet, koska Kuussa ei ole tuulta eikä sadetta, jotka pyyhkisivät jäljet pois. Tuulettomuuden ja sateettomuuden syy on se, ettei Kuussa ole kaasukehää. Siellä ei myöskään esiinny maanjäristyksiä eikä tulivuorenpurkauksia. Tämä taas johtuu siitä, että Kuu on niin pieni. Vaikka sen sisus alun perin olikin kuuma ja nestemäinen, niin kuin Maan, se on jo ehtinyt viilentyä.

Muodostunut kahden kappaleen yhteentörmäyksessä

Tutkijat arvelevat, että Kuu on lähes yhtä vanha kuin Maa ja että se muodostui toisen taivaankappaleen törmättyä Maahan ja irrotettua Maasta osan. Tämä irronnut osa yhdessä Maahan törmänneen kappaleen kanssa muodosti sitten Kuun. Kuun kiertorata on lukkiutunut Maan kiertorataan siten, että Kuu aina kääntää saman puolensa Maata kohti