Täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu muuttuu verenpunaiseksi, koska vain pitkäaaltoinen punainen valo jatkaa esteettä matkaansa Maan ilmakehän läpi.

 

Jos jaksat herätä aikaisin 28. syyskuuta, taivaalla voi näkyä kaunis luonnonnäytelmä: täydellinen kuunpimennys. Syvenny upeaan ilmiöön ja siihen, miten sitä kannattaa seurata.
 

Kuunpimennys: Kaunis ja harvinainen tapahtuma

Täydellinen kuunpimennys tähtikirkkaalla taivaalla on yksi luonnon kauneimmista ilmiöistä. Suotuisten olosuhteiden vallitessa Kuu muuttuu verenpunaiseksi, minkä vuoksi ilmiötä kutsutaan myös ”verikuuksi”.

Täydellinen kuunpimennys syntyy vain, kun Maa, Aurinko ja Kuu ovat taivaalla tiettynä ajankohtana tietyssä asennossa toisiinsa nähden. Täydellinen kuunpimennys on varsin harvinainen tapahtuma.

Suomessa kuunpimennystä voi seurata syyskuun 27. ja 28. päivän välisenä yönä. Silloin yökukkujat ja aamuvirkut voivat nähdä taivaalla upean ilmiön – jos vain taivas on pilvetön.

maaneformoerkelse_faser.jpg

Enteistä uudeksi tiedoksi

Aiemmin kuunpimennyksen uskottiin enteilevän jotakin pahaa, ja muun muassa inkat uskoivat Kuun punertavan värin johtuvan siitä, että vaarallinen jaguaari oli hyökännyt normaalisti kalpean Kuun kimppuun.

Nykyisin verenpunainen Kuu ei ole ainoastaan upea näky taivaalla, vaan tähtitieteilijät voivat myös löytää sen avulla uusia eksoplaneettoja.

Lue lisää verikuusta ja uudesta tutkimuksesta alla olevasta artikkelista, jossa on myös upeita kuvia kuunpimennyksestä. Muista myös testata tietosi kuunpimennyksestä!