Sädekehän synnyttää painovoima. Se tiivistää Maan läpi viilettävät pimeän aineen hiukkaset säikeiksi.

Sen rakentaa pimeä aine.

Pimeä aine on vältellyt paljastumista vuosikymmeniä, mutta sitä voi olla jopa jalkojemme alla. Jos voisimme nähdä pimeää ainetta, näkisimme sen ympäröivän maapalloa pitkinä säikeinä. Näin uskoo Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkija Gary Prézeau.

Vain painovoima paljastaa

Pimeän aineen arvoitusta on pohdittu siitä lähtien, kun sveitsiläinen tähtitieteilijä Fritz Zwicky esitti sitä vuonna 1933. Jokin näkymätön massa pani esimerkiksi galaksit pyörimään nopeammin kuin niiden näkyvän massan perusteella piti.

Sittemmin on hyväksytty, että pimeää ainetta on kaikkeudessa viisi kertaa enemmän kuin tavallista ainetta, josta kaikki kouriintuntuva ja näkyvä muodostuu. Pimeän aineen määrä universumissa on pystytty laskemaan alle prosentin tarkkuudella.

Sitä, mitä pimeä aine on, tutkijat eivät tiedä. Sitä ei ole havaittu suoraan, koska se ei näytä olevan vuorovaikutuksessa sähkömagneettisen säteilyn kanssa.

Pimeän aineen paljastaa vain painovoima, joka kiskoo sitä vaikkapa maapallon ympärille. Galakseissa painovoima liimaa yhteen tavallisesta aineesta muodostuneita tähtiä ja pimeää ainetta.

Pimeiden virtojen keskellä

Uudet mallinnukset vahvistavat jo 1990-luvulla tehtyjen ensimmäisten laskelmien tulokset. Niiden mukaan pimeä aine muodostaa valtavia hiukkasvirtoja, jotka risteilevät galakseissa ja planeettakunnissa.

Kun tällaisen virran eteen osuu esimerkiksi Maan kaltainen planeetta, alkaa tapahtua kummia. Toisin kuin tavallisen aineen virrat, pimeät virrat painelevat läpi esteestä. Ne jatkaisivat sellaisinaan matkaa, ellei painovoima puuttuisi peliin.

Painovoiman ansiosta maapallon läpi syöksyvät hiukkasvirrat tiivistyvät tiheiksi säikeiksi. Jos ne voisi nähdä, maapalloa ympäröisi ikään kuin sädekehä.

Luotain pimeyden ytimeen

Tiheimmillään pimeän aineen säikeet ovat noin miljoonan kilometrin päässä maapallolta. Siellä hiukkasvirran tiheys on jopa miljardikertainen keskimääräiseen tiheyteen verrattuna.

Itse asiassa, jos tietäisimme paikan, jossa pimeät hiukkasvirrat ovat tiheimmillään, voisimme lähettää sinne luotaimen ja Prézeaun mukaan paljastaa tavattomasti pimeän aineen salaisuuksia.

Otollinen kohde voisi löytyä jostakin Kuun tuolta puolen.