Tiesitkö, että Merkurius kiertää Aurinkokunnan planeetoista lähinnä Aurinkoa?

Sisin planeetta

Merkurius on ensimmäinen planeetta Auringosta lukien. Sen pinta on kraatterien peittämää kivierämaata.

Päivällä lämpötila Merkuriuksen pinnalla voi nousta 430 asteeseen, mutta yöllä vallitsee 170 asteen pakkanen. Tämä johtuu siitä, että Merkuriuksella ei ole lainkaan kaasukehää, joka säilyttäisi lämpöä sen jälkeen, kun Aurinko on laskenut. Navoilla lämpötila on aina alle –90 astetta.

Paljon kraattereita

Merkurius on kiviplaneetta, samoin kuin Maa, mutta sen pinta on kuiva ja karu. Siellä ei esiinny maanjäristyksiä eikä tulivuorenpurkauksia. Koska siellä ei myöskään ole kaasukehää, joka synnyttäisi tuulta tai sadetta, yksikään sen meteorikraattereista ei ole ajan mittaan peittynyt näkyvistä ja sen pinta on kraatterien täplittämä samoin kuin Kuun.

Ei vuodenaikoja

Merkuriuksessa ei ole vuodenaikoja, koska sen pyörähdysakseli ei ole kallistunut juuri lainkaan. Sen sijaan sen Aurinkoa kiertävä rata on soikeampi kuin useiden muiden planeettojen. Kun Merkurius on kauimpana Auringosta, etäisyys on 1,5 kertaa niin pitkä kuin sen ollessa lähimpänä Aurinkoa.

Merkurius on ajoittain nähtävissä Maasta auringonnousun ja -laskun aikaan, mutta koska se on hyvin lähellä Aurinkoa, sitä voi olla vaikea erottaa taivaalta.

Kaksi luotainta on tehnyt ohilentoja

Tähän mennessä Merkuriuksen lähellä on käynyt kaksi miehittämätöntä luotainta. Ensimmäinen oli yhdysvaltalainen luotain Mariner 10, joka lensi Merkuriuksen ohi kolme kertaa vuosina 1974–1975. Toinen on samoin yhdysvaltalainen Messenger. Se saavutti Merkuriuksen vuonna 2008 ja asettui planeetan kiertoradalle 2011.