Eläimet:Matelijat ja pienet nisäkkäät saavat olla varuillaan, kun mustaleski ilmestyy lähelle. Mustanlesken myrkky kehittyi vain muutaman sukupolven aikana, ja se on antanut lajille etua evoluutiossa.
Mustienleskien ja etenkin lajin naaraiden (kuvassa) myrkky on niin väkevää, että se voi tappaa pieniä matelijoita ja nisäkkäitä ja tepsii jopa ihmiseen.

 

 

Mustaleski on 15 kertaa niin myrkyllinen kuin kalkkarokäärme

Mustalesken poikkeuksellisen ärjyn myrkyn takana on nopeasti yleistynyt geenimutaatio, sillä sen ansiosta mustaleski voi saalistaa hyönteisten ohella pikku nisäkkäitä ja matelijoita.

Asia selvisi yhdysvaltalaisen Massachusettsin yliopiston tutkimuksessa, jossa perehdyttiin mustaleskinaaraiden myrkkyyn, joka on 15 kertaa niin voimakasta kuin kalkkarokäärmeen myrkky.

Hämähäkkikoiras pelaa venäläistä rulettia

Mustaleski on yksi niistä hämähäkkilajeista, joissa naaras usein syö koiraan parittelun jälkeen. Hämähäkkikoiraalta vaaditaan yleisestikin viekkautta ja vikkelyyttä. Koiraan on naaraan hedelmöittämiseksi herätettävä naaraan kiinnostus, pariteltava nopeasti ja livahdettava karkuun pelastaakseen henkensä.