Arkeologia:Perun muumiot: Noin 2 000 vuotta vanhojen muumioiden hiuksista on selvinnyt, että Perun muinaisessa Paracasin kulttuurissa syötiin runsaasti meren antimia. Niinpä ihmisten on täytynyt asua rannikolla vuoden ympäri.
Muumiot ovat säilyneet Perun rannikon kuivassa ilmastossa niin hyvin, että tutkijat ovat saaneet selville, mitä muinaiset ihmiset söivät ravinnokseen.

 

 

Joukko muumioita valottaa ainutlaatuisella tavalla noin 2 000 vuotta sitten Etelä-Amerikan Tyynenmeren-puoleisella rannikolla eläneen intiaanikansan ravintotaloutta.

Yhdysvaltalaisen Arizonan valtionyliopiston tutkijoiden tekemät hiusanalyysit paljastivat, että Perun alueella kehittyneessä Paracasin kulttuurissa keskeisiä elintarvikkeita olivat maissi, pavut ja meren antimet. Sikäläiseen kivikauden ruokavalioon näyttivät kuuluneen myös erilaiset vesikasvit.

Muumiot olivat säilyneet erittäin hyvin

Warikayan-nimellä tunnetusta hautapaikasta löydetyt ihmisjäännökset olivat muumioituneet itsestään rannikkoseudun viileässä ja kuivassa ilmastossa.

Koska hiuksetkin ovat säilyneet hyvin, niistä saadaan keratiiniksi eli sarveisaineeksi kutsuttua proteiinia isotooppianalyysia varten. Hiili- ja typpi-isotoopit ilmentävät sitä, mitä ihmiset söivät eläessään. Kaikki tutkitut 14 yksilöä olivat saaneet samanlaista ruokaa.

Analyysin mukaan kalaa oli aterioilla ympäri vuoden niin säännöllisesti, että yhteisön on ollut melkeinpä pakko asua pysyvästi meren äärellä. Aiemmin on otaksuttu, että elämäntapa oli liikkuva, toisin sanoen väki siirtyi välillä Andien vuoristoon.

Muumiot löytyivät 400:sta nyytistä

1920-luvulla löydetty Warikayan-nekropoli on yli 400 ihmisen hautapaikka. Ruumiit haudattiin kartion mallisissa nyyteissä, jotka koostuivat useista kudonnaiskerroksista. Tähän mennessä on avattu puolitoistasataa koteloa.
mumier-begravet-indpakket.jpg
Yli 400 muumiota löydettiin kartion mallisiin nyytteihin paketoituina.