L-kirjaimen muotoinen Ligo-havaintolaite tarkkailee painovoima-aaltoja Hanfordissa Yhdysvalloissa.

Albert Einstein ennusti gravitaatioaallot sata vuotta sitten, eikä suoraa havaintoa niistä ole saatu ennen kuin nyt.

”Olemme havainneet painovoima-aaltoja, me teimme sen”, ilmoitti Ligo-kokeen johtaja David Reitze Washingtonissa.

Mystisiä gravitaatioaaltoja on havaittu nyt ensimmäisen kerran suoraan, ilmoittivat kolmen yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen tutkijat.

Aallot ovat peräisin kahdesta mustasta aukosta, jotka kiertyivät toisiinsa ja yhtyivät yhdeksi miljardi vuotta sitten. Kumpikin oli kooltaan noin 30 auringon massainen ja halkaisijaltaan 150 kilometriä.

”Näimme juuri sen signaalin, joka suhteelisuusteorian mukaan syntyy kahden mustan aukon yhteentörmäyksessä”, Reitze kertoi.

Signaalissa oli nouseva taajuus, niin kuin teoria ennustaa, kun kaksi mustaa aukko kieppuu kiihtyvästi ja sulautuu toisiinsa.

Ensin signaali havaitiin toisessa Yhdysvaltain kahdesta Ligo-ilmaisimesta ja seitsemän millisekuntia myöhemmin toisessa. Yhdenaikainen havaitseminen on tarpeen, jotta havaintoa voi pitää todellisena.

Albert Einstein ennusti jo sata vuotta sitten painovoima-aaltojen olemassaolon, mutta tätä ennen niistä ei ole tehty suoria havaintoja. Yleisen suhteellisuusteorian mukaan painovoima-aaltoja syntyy, kun avaruuden massiiviset kappaleet, kuten mustat aukot ja neutronitähdet kiertyvät toisiinsa. Aallot kulkevat universumin läpi kuin laineet veteen heitetyn kiven jäljiltä.

Ligo-etsintöjen ensimmäinen vaihe vuosina 2002–2010 ei tuottanut tulosta. Viime syyskuussa laitteet päivitettiin entistä herkemmiksi.

Laitteiden kilometrien mittaisissa tunneleissa kulkee lasersäteitä, joiden muutos paljastaa painovoima-aaltojen vaikutuksen. Laitteet oikeastaan mittaavat, muuttuuko tunneleiden pituus, kun painovoima-aalto pyyhkäisee ohi.

Huippuherkkä mittaus on altis häiriöille. Pelkkä kuorma-auto voi häiritä laitetta enemmän kuin gravitaatioaalto.

Aaltojen havaitseminen on muutoinkin vaikeaa, sillä havaintolaitteen pitää havaita muutos, joka on tuhannesosia atomin ytimessä olevan protonin läpimitasta.