Eläinlajit:Tutkijoiden matkat Papua-Uuden-Guinean vuoristoseuduilla poikivat muun muassa yhden uuden hiirisuvun.

 

Pinkkisilmäinen hepokatti oli yksi tutkimusmatkalla löydetyistä lajeista.

Kansainvälinen eläintieteilijäryhmä löysi yli 200 ennen tuntematonta lajia Papua-Uuden-Guinean syrjäisiltä sademetsäalueilta. Uusien tuttavuuksien joukossa oli lähes sata hyönteistä, 24 sammakkoa, yhdeksän kasvia, kaksi nisäkästä sekä hämähäkkejä. Tutkimusretket tehtiin Nakanain ja Mullerin vuoristoihin, jotka ovat ainutlaatuisuutensa vuoksi ehdolla Unescon luonnonperintökohteiksi.

 

Keltatäpläisellä sammakolla ei ole nuijapäävaihetta, vaan jälkeläiset kuoriutuvat suoraan munista.

Tutkimusretkeilijöiden löytämiin lajeihin kuuluu pieni vuoristohiiri, jolla on pitkä, valkopäinen häntä. Se on nykytietämyksen mukaan sukunsa ainoa edustaja. Puolentoista kilometrin korkeudessa meren­pinnasta elävän hiiren etuhampaat ovat ulkonevat, mikä viittaa siihen, että se kaivaa maahan tunneleita.

 

Vuoristosta löydetyllä hiirellä on pitkä, valkopäinen häntä. Uusi hiirilaji on sukunsa ainoa edustaja.

Uusien sammakoiden joukosta erottui etenkin yksi Platymantis-sukuun kuuluva laji, joka munii munansa maalle. Jälkeläiset kuoriutuvat munista suoraan, siis ilman nuijapäävaihetta. Hyönteisistä hämmästystä puolestaan herätti muun muassa hepokatti, jolla on vaaleanpunaiset silmät.

Tutkimushankkeen järjestänyt Conservation International -ympäristöjärjestö toivoo, että uusien löytöjen ansiosta vuoristo­alueet hyväksyttäisiin pian luonnonperintökohteiksi, jotta ne säilyisivät.