Tiesitkö, että Saturnus on kaasuplaneetta? Ja että sen renkaat koostuvat jääkimpaleista, pikkukivistä ja pölyhiukkasista?

Kellertävä kaasuplaneetta

Saturnus on Aurinkokunnan suurista kaasuplaneetoista toiseksi lähinnä Aurinkoa. Se tunnetaan etenkin sitä ympäröivistä kauniista renkaista.

Kaasuplaneetta Saturnuksella ei ole kiinteää pintaa. Se koostuu etupäässä vedystä ja heliumista, mutta sillä on mahdollisesti kiinteä ydin, joka sisältää rautaa, nikkeliä ja eri kivilajeja. Planeetta näyttää kellertävältä, koska sen yläkaasukehässä on ammoniakkikiteitä.

Tuulet puhaltavat Saturnuksessa jopa 1 800 kilometrin tuntivauhtia. Tuulten nopeus on suurempi kuin Jupiterissa, mutta ei vielä niin suuri kuin Neptunuksessa.

Saturnuksen renkaat

Saturnusta ympäröi rengasjärjestelmä. Renkaat koostuvat jääkimpaleista, pienistä kivistä ja pölyhiukkasista. Renkaita on yhdeksän kokonaista ja kolme vajaata, jotka eivät ulotu kokonaan planeetan ympäri. Niiden syntytapaa ei tunneta varmuudella, mutta moni seikka viittaa siihen, että ne ovat olleet olemassa lähes yhtä kauan kuin Saturnus.

 

Vettä Saturnuksen kuussa

Vuosina 1980 ja 1981 luotaimet Voyager 1 ja 2 lensivät ensimmäisinä lähietäisyydeltä Saturnuksen ohi ja lähettivät kuvia Saturnuksen renkaista sekä itse planeetasta ja sen suurimmasta kuusta Titanista. Vuonna 2004 Cassini-luotain asettui Saturnuksen kiertoradalle. Cassini löysi muun muassa uuden renkaan Saturnuksen ympäriltä.

Luotain havaitsi myös, että Saturnuksen kuun Enceladuksen jään alla oli vettä nestemäisessä muodossa. Tämä sai monet tutkijat liittämään Enceladuksen niiden vieraiden taivaankappaleiden joukkoon, joilla ehkä voi esiintyä elämää.

– ja hiilivetyjärviä toisessa kuussa

Vuonna 2005 Cassini-luotain lähetti pienen Huygens-laskeutujan Saturnuksen suurimman kuun Titanin pinnalle. Titan on suurempi kuin Merkurius-planeetta, ja se on ainoa Aurinkokunnan kuu, jolla on kaasukehä. Cassini oli jo aiemmin lähettänyt kuvia Titanin pinnan vuorista sekä nestemäisten hiilivetyjen täyttämistä järvistä. Huygens teki laskeutumisensa aikana mittauksia kaasukehästä ja lähetti Maahan kuvia Titanin pinnasta.