Suistokrokotiilit

Suistokrokotiilit ovat huonoja uimareita mutta taitavia kulkemaan virtausten mukana. Ne pystyvät kulkemaan tuhansien kilometrien päähän.

Suoalueilla ja mangrovemetsissä rannikon lähistöllä elävät suistokrokotiilit pystyvät kulkemaan meren yli tuhansien kilometrien päähän. Uusi havainto auttoi ratkaisemaan, miten hidasliikkeiset suistokrokotiilit (Crocodylus porosus) olivat levinneet eteläisen Tyynenmeren saarille.

Queenslandin yliopistossa työskentelevä Hamish Campbell kollegoineen varusti 27 krokotiilia akustisilla lähettimillä Kennedy Riverillä, Pohjois-Queenslandissa. Hän seurasi krokotiilien matkantekoa Australian rannikkoa pitkin.

Eläimet lähtivät liikkeelle ainoastaan, jos virtaus oli otollinen. Kun vesi muutti suuntaansa, krokotiilit menivät maihin ja odottivat seuraavaa sopivaa virtausta. Lähes nelimetrinen koiraskrokotiili selvisi tällä tavoin 590 kilometrin matkasta 25 vuorokaudessa.

Maksimipituus yhdeksän metriä

Maailman suurin elävä matelija on levinnyt yli 10 000 neliökilometrin alueelle Itä-Intiasta Fidžin saarille ja Etelä-Kiinasta Pohjois-Australiaan. Suolavedessä elävät krokotiilit voivat kasvaa jopa yhdeksänmetrisiksi. Täysikasvuisina niillä ei ole käytännössä lainkaan luonnollisia vihollisia.

Krokotiilit voivat oleskella suolavedessä pitkiä aikoja syömättä ja juomatta. Yksilöiden välillä tapahtuu mitä ilmeisimmin vilkasta geenivaihtoa tuhansien kilometrien etäisyyksistä huolimatta, sillä erillisiä alalajeja ei ole kehittynyt.