Tiesitkö, että Venus on Aurinkokuntamme kuumin planeetta?

Maan sisar – paitsi lämpötilaltaan

Venusta kutsutaan joskus Maan sisareksi, mutta yhtäläisyydet rajoittuvat planeettojen kokoon ja massaan. Pinnaltaan Venus on hehkuvan kuuma hornankattila.

Venus on kiviplaneetta, joten sillä on kiinteä pinta niin kuin Maallakin. Sen pinnan lämpötila on keskimäärin 460 astetta, mikä on Aurinkokunnan ennätys. Lämpö on lähtöisin Auringosta, ja sen säilyttää planeetan erittäin paksu kaasukehä, joka koostuu 96-prosenttisesti hiilidioksidista. Sillä on siksi hyvin voimakas kasvihuonevaikutus.

Paine kuin merenpohjassa

Venuksen paksun kaasukehän vuoksi paine sen pinnalla on 92 kertaa niin korkea kuin Maassa. Se vastaa painetta, joka vallitsee 900 metrin syvyydessä merenpinnan alla maapallolla. Ylinnä Venuksen kaasukehässä leijuu kerros rikkihappopilviä. Ne kietovat planeetan verhoon, jonka läpi pinnalle on mahdollista nähdä ainoastaan tutkan avulla.

Luotain ei kestä Venuksen oloja

Vain harvat luotaimet ovat laskeutuneet Venukseen, ja nekin ovat kaikki musertuneet nopeasti kovan paineen ja kuumuuden vuoksi. Pintaa on kuitenkin kartoitettu tutkahavainnoilla planeettaa kiertävistä luotaimista. Pinta on kuivaa aavikkomaisemaa, josta pistää esiin teräviä kallioita. Ajoittain pinta uusiutuu tulivuorenpurkausten laavasta.