Mammuttipetäjä, punapuu ja jättiläiseukalyptus voivat kasvaa yli 80 metriä korkeiksi. Mutta mikä puu on maailman korkein?

 

Todella korkeiden puiden pituutta on vaikea mitata. Tilannetta vaikeuttaa se, että monet vanhojen mittausten tuloksista ovat liioiteltuja. Vaikka monissa lähteissä kerrotaankin 130 tai jopa 150 metriä korkeista puista, sellaisia ei ole olemassa. Uusien lasermittausmenetelmien ansiosta useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että maailman 10 korkeimman puun lista näyttää tältä:

1. Punapuu (Seqouia sempervirens)
Korkein tiedossa oleva punapuu kasvaa Kaliforniassa Redwoodin kansallispuistossa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2007, ja silloin sen korkeus oli 115,56 metriä.

2. Kuningaseukalyptus (Eucalyptus regnans)
Korkein tiedossa oleva eukalyptus kasvaa Tasmaniassa Hobartissa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2008, ja silloin sen korkeus oli 99,6 metriä.

3. Douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii)
Korkein tiedossa oleva douglaskuusi kasvaa Yhdysvalloissa Oregonissa sijaitsevassa Brummit Creekissä. Se on viimeksi mitattu vuonna 1998, ja silloin sen korkeus oli 99,4 metriä. On hyvin mahdollista, että se itse asiassa kuuluisi listalla 2. sijalle.

4. Sitkankuusi (Pseudotsuga sitchensis)
Korkein tiedossa oleva sitkankuusi kasvaa Kaliforniassa Prairie Creek Redwoodin kansallispuistossa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2007, ja silloin sen korkeus oli 96,7 metriä.

5. Mammuttipetäjä (Sequoiadendron giganteum)
Korkein tiedossa oleva mammuttipetäjä kasvaa King´s Canyonin kansallispuistossa Kaliforniassa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2007, ja silloin sen korkeus oli 94,9 metriä.

6. Keltainen meranti (Shorea faguetiana)
Korkein tiedossa oleva Shorea faguetiana kasvaa Indonesiaan kuuluvassa Borneossa Tawau Hillsin kansallispuistossa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2006, ja silloin sen korkeus oli 88,3 metriä.

7. Rinne-eukalyptus (Eukalyptus delegatensis)
Korkein tiedossa oleva rinne-eukalyptus kasvaa Tasmaniassa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2008, ja silloin sen korkeus oli 87,9 metriä.

8. Tualang (Koompassia excelsa)
Korkein tiedossa oleva tualang kasvaa Malesiassa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2005, ja silloin sen korkeus oli 85,8 metriä.

9. Tummanpunainen meranti (Shorea argentifolia)
Korkein tiedossa oleva Shorea argentifolia kasvaa Indonesiaan kuuluvassa Borneossa Tawau Hillsin kansallispuistossa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2003, ja silloin sen korkeus oli 84,9 metriä.

10. Meranti (Shorea superba)
Korkein tiedossa oleva Shorea suberba -puu kasvaa Indonesiaan kuuluvassa Borneossa Tawau Hillsin kansallispuistossa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2006, ja silloin sen korkeus oli 84,4 metriä.