Keksinnöt ovat usein olleet miesten tekemiä, mutta monet nykyisin välttämättömät keksinnöt ovat naisten ideoimia. Olemme koonneet tähän joukon naisten keksintöjä.

 

 
 
Itävaltalaissyntyinen näyttelijäkaunotar Hedy Lamarr kehitti perustaa nykyisille laajakaistatekniikoille.

1. Margaret Wilcox: Lämmin auto

 

bilvarme.jpg

 

Autoilu oli 1800-luvun lopussa kylmää touhua. Siksi Margaret Wilcox keksi johtaa lämpöä auton moottorista kyydissä olevien iloksi.
 

2. Marion Donovan: Vaipat

Cheezburger animated GIF

 

Marion Donovan oli kyllästynyt falskaaviin kangasvaippoihin. Vuonna 1951 hän patentoi vaipansuojuksen, joka oli valmistettu samasta materiaalista kuin suihkuverho. Kymmenen vuotta myöhemmin hän oli myynyt patenttinsa ja alkoi sen sijaan valmistaa kertakäyttövaippoja uuden yrityksensä Pampersin nimissä.
 

3. Stephanie Kwolek: Kevlar

 

Poliisi ja pyöräilijät ovat suuren kiitoksen velkaa Stephanie Kwolekille. Hän keksi kestävän kevlarin, jota käytetään muun muassa polkupyörän renkaissa ja luotiliiveissä.
 

4. Anna Connely: Paloportaat

 

brandtrappe.jpg

 

Tiheään asutuilla alueilla syttyneissä tulipaloissa kuoli 150 vuotta sitten varsinkin naisia ja lapsia. Anna Connely patentoi vuonna 1887 metallisillan, joka johti talon katolta toisen talon katolle. Kyseessä oli nykyisin rakennusten ulkoseinillä olevien paloportaiden varhainen versio.
 

5. Martha Coston: Merkkivalot

 

football animated GIF

 

Ennen vanhaan laivoista viestitettiin toisille aluksille huutamalla ja värillisiä lippuja heiluttamalla. Viestintä helpottui, kun Martha Coston kehitti sitä varten omat merkkivalot.

6. Ada Lovelace: Algoritmi

 

ada_lovelace_chalon_portrait.jpg

 

Jo kauan ennen kuin ensimmäinen tietokone oli edes suunnitelmissa, keksittiin ensimmäinen tietokoneohjelma. Matemaattisesti lahjakas Ada Lovelace loi 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla maailman ensimmäisen algoritmin.
 

7. Shirley Jackson: Televiestintä

 

fax_0.jpg

 

Shirley Jackson oli ensimmäinen musta nainen, joka väitteli tohtoriksi kuuluisassa Massachusettsin teknisessä korkeakoulussa MIT:ssä. Hänen uraauurtava tutkimuksensa mahdollisti faksilaitteen, näppäinpuhelimen, aurinkopaneelin, optisen kaapelin ja monen muun keksinnön kehittämisen.
 

8. Josephine Cochrane: Astianpesukone

 

running animated GIF

 

Kun Josephine Cochrane 1800-luvun lopulla meni tapaamaan hotellien omistajia esitelläkseen uusinta keksintöään, astianpesukonetta, kansa kohahti. Keksintö on sittemmin pelastanut myös monta avioliittoa.
 

9. Hedy Lamarr: Langaton tekniikka

 

hedy lamarr animated GIF

 

Kaunotar Hedy Lamarr oli hyvä näyttelijä ja loistava keksijä. Toisen maailmansodan aikana hän keksi menetelmän, jolla voitiin radio-ohjata torpedoita. Keksintö loi pohjan langattomille ratkaisuille, kuten Wi-Fille ja GPS:lle.
 

10. Margaret Knight: Paperipussi

 

margaret_knight-diversity-02_0.jpg

Vuonna 1871 Margaret Knight patentoi paperipussikoneen, jonka tekemien pussien pohja oli neliön mallinen. Charles Anan yritti turhaan anastaa patenttia itselleen väittämällä, että ”nainen ei missään tapauksessa olisi voinut keksiä mitään niin nerokasta”.
 

11. Mary Anderson: Tuulilasinpyyhkijät

 

Cheezburger animated GIF

 

Mary Anderson oli vuonna 1903 ärsyyntynyt siitä, että hän ei nähnyt auton tuulilasista mitään. Niinpä hän kehitti tuulilasinpyyhkijät. Cadillac oli ensimmäinen automerkki, joka asensi tuulilasinpyyhkijät yrityksen kaikkiin autoihin.
 

12. Tabitha Babbitt: Pyörösaha

 

old_circular_saw.jpg

 

Tabitha Babbitt tarkkaili miehiä, jotka sahasivat puuta, ja havaitsi, että sahaus voidaan suorittaa entistä tehokkaammin. Vuonna 1813 hän asensi pyöreän sahapään rukkiinsa ja teki ensimmäisen pyörösahan.
 

13. Grace Hopper: Tietokone ja tietokoneohjelma

 

grace_hopper_and_univac.jpg

 

Yhdessä Howard Aikenin kanssa Grace Hopper valmisti vuonna 1944 Harvards Mark I -tietokoneen, ensimmäisen nykyaikaisen tietokoneen. Sittemmin Grace Hopper oli kehittämässä COBOLia, yhtä varhaisista ohjelmointikielistä. Hän keksi myös tietokoneisiin liittyvän "bugi"-ilmaisun.
 

14. Marie Van Brittan Brown: Valvontakamera

 

New York oli vaarallinen paikka 1960-luvulla, eikä poliiseista juuri ollut apua. Marie Van Brittan Brown kehitti asiaan ratkaisun: suljetun järjestelmän, jossa kameran signaalit lähetettiin suoraan television näytölle.
 

15. Elizabeth Magie: Monopoly

 

monopoly animated GIF

 

“The Landlord's Game”- eli Vuokraisännät-pelin kehitti Elizabeth Magie vuonna 1904. Pelillä hän halusi arvostella maanomistusoloja ja kapitalismia. Oli kohtalon ivaa, että peli kopioitiin 30 vuotta myöhemmin. Se sai nimekseen Monopoly, ja siinä piti kerätä mahdollisimman suuri omaisuus.
 

16. Alice Parker: Keskuslämmitys

 

radiator_op_blauw-wit-gestreepte_tegels.

 

Ilman Alice Parkeria tarvittaisiin erillinen lämmityslaite joka huoneeseen. Alice Parker kehitti vuonna 1919 menetelmän, jolla lämpö ohjattiin keskitetysti yhdestä paikasta eri puolille rakennusta.
 

17. Jane Peyton: Olut ja naiset

 

beer animated GIF

 

Olutta on pantu tuhansia vuosia, joten on vaikeaa nostaa yhtä ainutta ihmistä oluen keksijäksi. Oluthistorioitsija Jane Peytonin mukaan Mesopotamiassa eläneet naiset olivat kuitenkin ensimmäisiä oluen tuottajia, myyjiä ja nauttijoita.