Kuva
 
Japanilainen tutkaspesialisti Hirokatsu Watanabe työssään faarao Tutankhamonin haudan yläpuolella Egyptin Kuninkaiden laaksossa.
  1.  
  2. 2
 

Faarao Tutankhamonin haudasta on löytynyt tutkatutkimuksissa ennen tuntemattomia kammioita ja niiden sisältä toistaiseksi tunnistamattomia esineitä. Egyptin muinaismuistoministeriö ei peittele intoaan Facebook-sivuillaan.

– Uusi huone sekä metallisia ja orgaanisia kohteita löydetty!!! ministeriö tiedottaa.

Uskottavaksi kuvaillun löydön on tehnyt japanilainen tutka-asiantuntija Hirokatsu Watanabe, joka on tarkkaillut haudan rakennetta tutkallaan maan läpi. Uusien kammioiden - tai ainakin onkaloiden - uskotaan sijaitsevan Tutankhamonin haudan läntisten ja pohjoisten seinämien takana. Toinen niistä löytyi viime vuoden loppupuolella, toinen äskettäin.

 

Ainakin 3339 vuoden ajan ihmissilmiltä piilossa pysynyt salaisuus – mitä ikinä kammioissa onkin – on nyt paljastumassa. Yksi teoria on se, että kammiossa makaa kuulun kuningatar Nefertitin muumio.

– Tämä voi olla vuosisadan löytö, hehkuttaa Egyptin muinaismuistoministeri Mamdouh Eldamaty.

Tutankhamon hallitsi muinaisen Egyptin niin sanotun uuden valtakunnan aikana noin vuosina 1332–1323 ennen ajanlaskun alkua (lähde englanninkielinen Wikipedia). Hallitsijan hauta, koodinimeltään KV62, löytyi vuonna 1922 Kuninkaiden laaksosta. Se on yksi parhaiten säilyneistä faaraoiden kuninkaallisista haudoista, ja yli 5000 löytyneellä muinaisesineellään poikkeuksellinen tutkimustiedon lähde.

Lähes vuosisataan kukaan ei kuitenkaan ole tullut ajatelleeksi, että haudan löytäneen Howard Carterin vuosikymmenen kestäneet kaivaustyöt olisivat tuoneet esiin vain osan kyseisen hautapaikan historiasta. Tämän mahdollisuuden toi julkisuuteen arkeologi Nicholas Reeves vasta kesällä 2015. Hän esitti tutkimuksessaan, että haudasta voisi löytyä toinenkin kammio – ja tutkakuvaus on nyt todistamassa väitteen todeksi.