5G-INTERNET:Valtavat aurinkovoimalla toimivat lennokit luovat lähitulevaisuudessa uuden sukupolven internetin kaikkialle maailmaan – ainakin jos asiaa kysytään Googlelta, jonka Project Skybender -hanketta testataan parhaillaan Uuden-Meksikon autiomaassa.

 

 
Googlen aurinkokäyttöinen Solara 50 -lennokki.

Google ohitti juuri Applen maailman arvokkaimpien yritysten lisalla. Ja heti perään hakukonejätti osoitti, että sen uudet keksinnöt ovat suorastaan lennokkaita.

Project Skybender -hankkeellaan Google lyö huikeasti laudalta muut 5G-internetverkkoja suunnittelevat. 5G-yhteys tarkoittaa 40 kertaa niin nopeaa yhteyttä, joka nykyisin on saatavissa älypuhelimin.
 

Millimetriaallot moninkertaistavat nopeuden

Avain uuden sukupolven verkkoon ovat millimetriaallot – korkeafrekvenssiset radioaallot (30–300 GHz) – joita käytetään tutkissa ja radioastronomiassa, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Miilimetrialueen aallot voivat välittää valtavan määrän dataa huomattavasti nopeammin kuin 4G LTE -standardi, joten kyseessä on suuri askel kohti täysin langatonta viestintää.

Millimetriaaltoja on testattu sotilaskäytössä jo vuodesta 2012 alkaen. Niiden ongelmana on ollut vielä varsin rajallinen kantavuus.

Juuri tässä Googlen aurinkolennokit tulevat kuvaan mukaan.
 

Lennokit laajentavat kantamaa

Vuonna 2014 Google osti yhdysvaltalaisen Titan Aerospace -yrityksen ja sai kaupan myötä haltuunsa myös yrityksen valtavan aurinkovoimalla toimivan Solara 50 -lennokin.

Solara 50 on miehittämätön ilma-alus, jonka siipien kantoväli on 50 metriä, ja se tarjoaa Googlelle mahdollisuuden levittää 5G-signaalia niin, että lyhyt kantama ei enää aiheuta ongelmia.

Viimeiset testilennot suoritetaan Uudessa-Meksikossa heinäkuussa, ja sen jälkeen Googlen oletetaan julkistavan suunnitelmansa 40 kertaa nykyistä mobiilinettiä nopeammasta verkosta.