Tiesitkö, että lapsen kehossa on enemmän luita kuin aikuisen? Tästä voit lukea lasten luista viisi asiaa, joita et ehkä ole tiennyt aiemmin.

 

 

1. Lapsella on noin 300 luuta mutta aikuisella vain 206. Ero johtuu siitä, että esimerkiksi käden ja jalkapöydän luista osa kasvaa vähitellen yhteen.

2. Lapsen luut ovat joustavampia kuin aikuisen, ja ne voivat taipua jonkin verran murtumatta – ne ovat hieman kuin pajunvitsat. Aikuisen ja etenkin vanhuksen luut muistuttavat enemmänkin kuivia oksia, jotka katkeavat joutuessaan rasitukseen.

3. Jos lapselta murtuu esimerkiksi käsi, se paranee yleensä kaksi kertaa niin nopeasti kuin aikuisen vastaava vamma.

4. Vastasyntyneillä on aivokopan luiden välissä kuusi fontanellia eli aukiletta. Nämä pehmeät sidekudoskalvon ja ihon peittämät kohdat sallivat kallon painua hieman kasaan ja helpottavat siten synnytystä. Ne kasvavat yleensä umpeen viimeistään toisen ikävuoden aikana.

5. Lapsen kasvukivut ovat etenkin jaloissa tuntuvia äkillisiä särkyjä, joita kokevat etenkin 3–16-vuotiaat. Nimestään huolimatta ne eivät suoranaisesti liity kasvamiseen vaan todennäköisesti rasitukseen. 15–20 prosenttia kaikista lapsista – etenkin tytöt – kokevat tällaisia kipuja, jotka kuitenkin yleensä hellittävät yhtä spontaanisti kuin ovat alkaneetkin.