Korvakäytävä on vain 2,5 senttiä pitkä, mutta se riittää niin hämähäkeille ja yökkösille kuin torakoillekin. Tässä pelottava lista kutsumattomista vieraista, jotka voivat pesiytyä korvaan.

 

 

Yökköset, juoksujalkaiset, hämähäkit, torakat ja toukat voivat asustaa korvassasi.

Nukut rauhassa raskaan päivän jälkeen, kunnes äkkiä tunnet jotain ihollasi. Karvainen hämähäkki tepastelee korvalehdelläsi ja etsii sopivaa piilopaikkaa. Se on jo lähellä oivaa koloa. Hämähäkin eteen avautuu nimittäin äkkiä suoranainen Ali Baban luola: sinun korvakäytäväsi.

Hämähäkki on löytänyt tiensä pääsi sisään. Tämä ei ole tarua, sillä korvakäytävän uloin osa on 2,5 senttiä pitkä ja sen halkaisija on 0,7 senttiä. Se on oivallinen piilo kaiken maailman ötököille.

Korvakäytävän sisäpintaa peittää iho. Onneksi tärykalvo estää ötököiden pääsyt sisäkorvaan, mutta ulkokorvassakin kutsumattomat vieraat pystyvät aiheuttamaan kipua, punoitusta, kuulon alentumista ja märkimistä.

Tässä 6 epämiellyttävää esimerkkiä korvassa viihtyvistä ötököistä:

 

1. Yökkönen paiskaa miehen lattiaan

 

”Apua! Mikä h...tti tää on?” huutaa pelästynyt yhdysvaltalainen "Mikey". Hän makaa lattialla havaittuaan yökkösen korvassaan.

”Kuulen sen paskiaisen liikuttavan siipiään!”

Onneksi hänen virnistelevät "ystävänsä" näyttävät valoa kännykällä ja onkivat yökkösen ulos pinseteillä. Samalla he huomaavat, että Mickeyn korvakäytävässä on TOINENKIN ötökkä(!)

 

2. Toukka pääsi korvaan salamatkustajana

 

48-vuotiaan taiwanilaisnaisen korvassa luikerteli toukka. Ötökkä oli luultavasti päässyt korvaan, kun naisen kuulolaite oli ollut ruokapöydällä hedelmien vieressä.

Toukka oli jo alkanut tuhota korvakäytävän ihoa tärykalvon läheisyydessä, ja nainen tunsi korvassaan kovaa kipua. Onneksi tilanne selvisi, kun lääkäri poisti kutsumattoman selkärangattoman ja antoi potilaalle antibioottikuurin.
 

3. Hämähäkki tarrautui kiinni koukuillaan

insekt-i-oeret-edderkop.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

Napsauta kuva suuremmaksi.

Karvainen hämähäkki tuijotti lääkäriä neljällä silmällään potilaan korvakäytävästä. Hämähäkki oli nököttänyt jo viisi vuorokautta turvallisessa kolossaan, josta se kieltäytyi poistumasta.

Kun lääkäri yritti tarttua hämähäkkiin pinseteillään, kahdeksanjalkainen otus vain tunkeutui syvemmälle korvaan. Lopulta lääkäri huuhtoi ötökän pois suolaliuoksella.

Kun ällöttävä kutina korvassa vihdoin loppui, naispotilas kiinalaisessa Changshan sairaalassa purskahti itkuun.
 

4. Sirkka hakeutui suojaan kuumuudelta

 

Intiassa mies meni lääkäriin, kun hänen toista korvaansa kutitti koko ajan. Lääkäri poisti hänen korvastaan 7,5 senttiä pitkän sirkan, joka oli tunkeutunut korvakäytävään.

”Sirkka ilmeisesti ryömi miehen korvaan tämän nukkuessa ja jäi korvaan odottamaan seuraavaa yötä,” toteaa hyönteisasiantuntija Michael Sweet brittiläisestä Derbyn yliopistosta. Sweet kertoo, että sirkat etsivät usein suojaa kuumuudelta.
 

5. Juoksujalkainen yllätti nukkuvan kiinalaisnaisen

 

Etelä-Kiinassa sijaitsevan Yangzhoun sairaalan korvalääkäri yllättyi, kun hän kurkisti otoskoopilla naispotilaan korvaan: potilaalla oli korvakäytävässä elävä juoksujalkainen.

Myrkyllinen ötökkä oli tunkenut itsensä naisen korvaan, kun nainen oli nukkunut.

Lääkäri tappoi juoksujalkaisen ensin suolaliuoksella ja poisti sen sitten pala palalta pihdeillä.

Nainen selvisi ötökän vierailusta vammoitta. Pienet juoksujalkaiset voivat aiheuttaa kipua, kun ne nappaavat ihosta kiinni leukaraajoillaan ja erittävät myrkkyään. Yleensä niiden kookkaimmat saaliit ovat sammakkoeläimiä ja pieniä nisäkkäitä.

 

6. Torakka singautti australialaismiehen ylös sängystään

 

giphy.gif

 

Hendrik Helmer heräsi puoli kolmelta sietämättömään kipuun korvassaan. ”Aivain kuin jokin olisi porannut ja hakannut nauloja pääni sisällä”, australialaismies kertoi BBC:lle.

Hän pelkäsi, että kyseessä on myrkyllinen hämähäkki ja yritti siksi ensin imeä sitä pois pölynimurilla. Temppu ei kuitenkaan toiminut, ja Helmer hakeutui Darwinin sairaalaan.

Sairaalassa lääkäri kaatoi Helmerin korvaan oliiviöljyä, mikä sai ötökän kaivautumaan entistä syvemmälle korvakäytävään, ennen kuin se tukehtui öljyyn ja kuoli. Lopulta lääkäri kaivoi Helmerin korvasta esiin 2 senttiä pitkän torakan. Niin suurta ötökkää lääkäri ei ollut koskaan ennen nähnyt ihmisen korvassa.

Korvasta ruokapöytään

Jos löydät korvastasi ötökän, miksi et voisi samalla myös syödä sitä? Maailmassa on noin 10 triljoonaa hyönteistä, ja ilmastonmuutoksen vuoksi meidän pitää oppia käyttämään myös niitä ravinnoksi.