Mehiläisen tai ampiaisen pisto aiheuttaa allergisen reaktion jopa viidelle prosentille ihmisistä. Joskus seurauksena voi olla jopa kuolema.

 

 
Ampiaisen tai mehiläisen pistosta voi pahimmassa tapauksessa seurata kouristuksia, tajuttomuus tai sydänpysähdys.

Ampiaisen myrkky on voimakasta

Tajuttomuus, kramppeja ja sydämenpysähdys. Tällaisia seurauksia voi aiheuttaa epäonninen kohtaaminen mehiläisen, ampiaisen tai herhiläisen kanssa.

Kun ampiainen, mehiläinen tai herhiläinen tuntee olonsa uhatuksi, se pistää takaruumiissaan olevan piikin uhriinsa ja pumppaa siihen myrkkyä. Hyönteisen myrkkyrakossa on myrkkyä vain yksi gramman tuhannesosa, mutta se on hyvin voimakasta. Se sisältää entsyymejä ja aineita, jotka vaikuttavat verisuoniin, hermoihin ja kehon muihin soluihin.

Vaikka vuosittain kirjataan vain muutama mehiläisen tai ampiaisen pistosta aiheutunut kuolemantapaus, on aina syytä hakeutua lääkäriin, jos saa pistoksen suuhun tai kaulaan, jos pistoksia on useita tai jos oireet ovat rajuja.

Mitä eroa on mehiläisellä ja ampiaisella?

Kaupungeissa ampiaiset ovat yleisempiä. Kesällä ampiaiset tuntuvat muuttuvan sitä aggressiivisemmiksi, mitä lähempänä ihmistä ne etsivät ravintoa. Myös jos ampiaisten yhdyskunta hajoaa, kuolema alkaa lähestyä tai ampiaiset ovat janoisia, ne voivat olla erittäin ärhäköitä.

Mehiläiset sitä vastoin ovat rauhallisempia, mutta jos niiden pesä on uhattuna tai ihminen astuu pesän päälle, hyönteiset reagoivat hyökkäävästi. Mehiläisen pisto on tavallisesti kivuttomampi kuin ampiaisen, mutta myrkkyä on enemmän. Mehiläinen pistää vain yhden kerran, minkä jälkeen se kuolee hitaasti.

Miten pistoa hoidetaan?

Olipa kyse mistä ärhäkkäästä pörisijästä tahansa, lopputulos on yhtä myrkyllinen. Parasta onkin aina yrittää kaikin keinoin välttyä mehiläisen ja ampiaisen pistoilta.

Jos mehiläinen kuitenkin pääsee pistämään, sen pistin myrkkypusseineen irtoaa ja jää kiinni ihmisen ihoon. Jotta koko myrkkypussin koko sisältö ei ehtisi siirtyä ihon sisään, mehiläisen piikki on syytä poistaa mahdollisimman nopeasti terävällä esineellä pyyhkäisemällä. Kylmä kääre, lepo ja kertomusten mukaan sipuliviipale pistokohdan päällä lievittää kipua.

Allergiset voivat kuolla ampiaisen tai mehiläisen pistoon

Ampiaisille ja mehiläisille allergisille pistot aiheuttavat turvotusta ja kutinaa. Jos kyseessä on vakavampi allergia, pisto voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion, joka voi olla hengenvaarallinen.

Ihmisistä noin viisi prosenttia on allergisia mehiläisen tai ampiaisen pistoille. Antihistamiini ja kortisoni lievittävät oireita. Jos henkilö saa todella voimakkaita oireita mehiläisen tai ampiaisen myrkystä, hän saa lääkäriltä pistojen varalta adrenaliiniruiskun. Jos pistokselle vakavasti allerginen henkilö ei saa antihistamiinia tai adrenaliiniruisketta ajoissa, hän voi jopa menehtyä.