Unohda toivelistat ja osta sen sijaan lahja, jonka itse haluaisit saada. Näin suhteesi lahjan saajaan lähenee, todetaan uudessa tutkimuksessa.

 

 
Kun annat lahjan, josta itse pidät, luot lahjan saajaan läheisen suhteen.

 

Seuraavan kerran, kun olet ostamassa syntymäpäivälahjaa eikä sopivaa tunnu löytyvän, unohda sankarin omat toivelistat ja osta hänelle lahja, joka miellyttää sinua ja kuvaa kiinnostuksesi kohteita. Siten saat nimittäin lahjan saajaan läheisen suhteen.

Näin toteavat Kanadassa Brittiläisessä Columbiassa sijaitsevan Simon Fraserin yliopiston tutkijat The Huffington Post -lehdelle.

Oma mielenkiinto luo lämpimän suhteen

Tutkijat päätyivät yllättävään tulokseen suoritettuaan kuusi eri testiä, joissa oli kaikkiaan yli 1 500 osallistujaa.

Yhdessä kokeessa osallistujien piti valita iTunesista laulu heille läheiselle henkilölle. Laulu sai olla joko tärkeä lahjan antajalle tai sen piti kuvata lahjan saajan makua.

Ne, jotka saivat lahjaksi antajan omien mieltymysten mukaan valitun laulun, kokivat lahjan tulevan tunnetasolla lähemmäksi kuin ne, jotka saivat heille itselleen valitun laulun.

Antajakin saa antamisesta enemmän

Kun antaja valitsee itseään miellyttävän lahjan, myös hän kokee yhteyden lahjan saajaan.

Toisessa kokeessa osallistujien piti valita äidilleen äitienpäiväkortti. Jotkut löysivät kortin, joka sopi heidän omaan persoonallisuuteensa, kun taas toiset valitsivat kortin, jonka he tiesivät miellyttävän äitiään.

Ne, jotka valitsivat kortin itseään ajatellen, tunsivat jälkeenpäin olevansa lähempänä äitiään kuin ne, joiden kortin valinnassa oli mietitty vain äitiä.

Tutkijat yllättyivät

Kanadalaistutkijat yllättyivät itsekin tuloksista, sillä yleensä intuitio panee meidät valitsemaan lahjan niin, että ajattelemme lahjan saajaa.

”Ihmiset kuitenkin erehtyvät usein, kun heidän pitää pohtia, mikä on parasta heille itselleen ja muille”, kertoi yksi tutkijoista, Lauren Human, Huffington Post -lehdelle