Voimakkaat revontulet leimuavat Jupiterin pohjoisissa osissa. Röntgenhavainnot on lisätty kuvaan purppuralla.

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa havainneet Jupiterin röntgenalueen revontulia samaan aikaan kun Auringossa tapahtunut suuri purkaus saavutti planeetan.

Jupiterin revontulet voivat olla jopa satoja kertoja voimakkaampia ja kirkkaampia kuin maapallon taivaanpalot. Lisäksi ne saattavat leimuta maapallon pinta-alaa suuremmalla alueella.

Voimakkaiden revontulien uskotaan syntyvän, kun lähes valonnopeudella liikkuvat happi- ja rikkihionit törmäävät planeetan kaasukehään. Se, miten ionit ovat saaneet näin valtavan vauhdin, on havaintojen vähyyden takia jäänyt mysteeriksi.

Pääteorioita on ollut kaksi. Ensimmäisen mukaan aurinkotuuli kiihdyttää ionit. Toisen teorian mukaan vastuussa ovat Jupiterin magneettikenttä ja pyöriminen sekä planeetan kuut.

Nyt tutkijat havaitsivat auringonpurkauksen voimistavan Jupiterin röntgenrevontulia huomattavasti, joten ensimmäinen teoria näyttää osuneen oikeaan.

"Uusi ymmärryksemme siitä miten Aurinko vaikuttaa Jupiterin kaasukehään auttaa meitä hahmottamaan muiden aurinkokuntien planeettojen kaasukehiä. Tämä antaa meille vihjeitä kykeneekö planeetta mahdollisesti ylläpitämään elämää", toteaa Graziella Branduardi-Raymont UCL yliopistosta.