Auringon magneettikenttäviivat lisättyinä SDO-luotaimen ottamaan ultraviolettikuvaan 17 nanometrin aallonpituudella.

Miltä Auringon magneettikenttä näyttäisi, jos sen voisi nähdä? Nasa julkaisi SDO-satelliitin ottaman kuvan, joka visualisoi Auringon magneettikentän yksityiskohtia.

Oheinen kuva otettiin ääri-ultraviolettivalon aallonpituuksilla 12. maaliskuuta. SDO teki samalla mittauksia myös Auringon pinnan magneettikentistä. Magneettikentän viivat on lisätty kuvaan Potential Field Source Surface (PFSS) -laskentamallin mukaan.

Kuvasta näkyy, miten magneettikenttä on tiheimmillään lähellä kuvassa kirkkaimpina näkyviä alueita. Viivat myös yhdistävät useita aktiivisia alueita toisiinsa. Magneettikenttä kertoo sekä Auringon sisustan että pinnan muutoksista. Aurinko on jatkuvassa muutoksessa, joten animoituna sen magneettikenttäviivat näyttäisivät vielä kiehtovammilta.

SDO eli Solar Dynamics Observatory on kehittynein Aurinkoa jatkuvasti tähystävä avaruusobservatorio. Se laukaistiin avaruuteen vuonna 2010, ja se kiertää Maata geostationaariradalla. SDO:n havaintokyky on mullistava, koska Auringon nopeita ilmiöitä pystytään ensi kertaa kuvaamaan ja mittaamaan jatkuvasti.

Observatorion tuoreimpia kuvia pääsee katsomaan Nasan sivujen kautta lähes reaaliaikaisesti. Suurin osa eri aallonpituusalueiden kuvista on 4 000 pikselin levyisiä. Tarjolla on myös niistä koostetut videot kahden vuorokauden ajalta.