Nasan Atmospheric Imaging Assembly- eli AIA-mittauslaite tarkkailee Aurinkoa herkeämättä. Sen neljä teleskooppia ovat ottaneet yhteensä yli 100 miljoonaa kuvaa niin auringonpilkuista kuin isoista auringonpurkauksistakin.

 

 

Avaruusjärjestö Nasan aurinko-observatorio kiertää Maata 35 000 kilometrin korkeudessa ja tekee sellaista, mistä useimmat saisivat kovan päänsäryn.

Vuonna 2010 tapahtuneen laukaisunsa jälkeen Solar Dynamics Observatory- eli SDO-satelliitti on nimittäin tuijottanut taukoamatta Aurinkoa.

Yksi satelliitin hienoimmista mittauslaitteista on AIA eli Atmospheric Imaging Assembly, joka on ottanut Auringosta yli 100 miljoonaa kuvaa.

AIA:ssa on neljä teleskooppia, jotka ottavat joka 12. sekunti kahdeksan kuvaa Auringosta kymmenellä eri aallonpituudella.

Aurinko ultratarkassa kuvassa

Tiheän kuvaustahdin ansiosta astrofyysikot ovat saaneet materiaalia, josta he voivat seurata Auringon koronan tapahtumia erittäin tarkasti.

Korona on Auringon kaasukehän uloin kerros, ja se koostuu muun muassa plasmasta (ionisoituneesta kaasusta), jota sinkoutuu Auringosta.

Korona näyttää sijaitsevan hyvin lähellä Auringon pintaa, mutta todellisuudessa se ulottuu miljoonien kilometrien päähän avaruuteen.

Aurinko näyttää parhaat puolensa kuvagalleriassa

Koska Aurinko loistaa voimakkaasti, koronan voi nähdä Maassa vain auringonpimennyksen aikana.

AIA:n teleskoopit pystyvät kuitenkin kuvaamaan Aurinkoa hyvin yksityiskohtaisesti milloin vain, koska ne sijaitsevat korkealla Maan pinnan yläpuolella.