Ruuan osuuden ihmisen hiilijalanjäljestä ennustetaan tulevaisuudessa kasvavan. Ruokavalintojen ilmastovaikutuksiin liittyy suomalaisilla edelleen harhakäsityksiä. Kuka tahansa voi osallistua Earth Hour -tempaukseen sammuttamalla valot klo 20.30–21.30 väliseksi ajaksi.

Pöydän ääreen kokoontuneita ihmisiä.

 

 

Tänä vuonna kymmenettä kertaa järjestettävä kansainvälinen Earth Hour -tempaus haluaa kääntää Suomessa katseet ruuan ilmastovaikutuksiin.

Tapahtuman järjestäjän ympäristöjärjestö WWF:n mukaan yksittäisen ihmisen ilmastovaikutuksista noin viidesosa muodostuu ruuasta, yhtä suuri osa kuin liikenteestä.

Järjestö ennustaa ruuan osuuden ihmisen hiilijalanjäljestä kasvavan, sillä tuotantoa ei ole kyetty kehittämään ympäristöystävällisemmäksi samalla tapaa kuin vaikka autoja.

– Liikenteessä ja energiantuotannossa tehdään jatkuvasti uusia innovaatioita päästöjen vähentämiseksi. Lehmä sen sijaan pysyy lehmänä, Earth Hour -koordinaattori Suvi Salminen sanoo.

Liha ja juusto kuormittavat eniten

Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan kuluttajat uskovat, että ruoan ilmasto- ja ympäristökuormaan vaikuttavat eniten pakkaukset, kuljetukset ja jalostus.

– Vaikka tietous lisääntyy koko ajan, on yhä yleistä ajatella, että on parempi syödä kotimaista porsaanlihaa kuin ulkomailta lennätettyjä kasviksia. Näin ei kuitenkaan ole, WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula sanoo.

Suurin osa ruuan ilmastovaikutuksista syntyy alkutuotannossa, eli pelloilla ja eläintenpidossa.

Yksittäisistä elintarvikkeista suurin ympäristökuorma aiheutuu naudanlihan tuotannosta. Kuormitus syntyy muun muassa nautojen märehtimisestä vapautuvasta metaanista.

– Nurmi nautojen ravintona sitoo hiiltä, ja laiduntaminenkin on hyväksi, mutta nämä eivät kokonaan kompensoi lihantuotannon kuormitusta, Nikula sanoo.

Myös sian- ja broilerin lihalla sekä juustolla on merkittäviä ilmastovaikutuksia.

Kokonaan ei tarvitse lihasta luopua

Suomalaiset syövät lihaa enemmän kuin terveydelle nähdään hyväksi.

Ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan puoli kiloa viikossa.  Suomalaiset syövät keskimäärin 650 grammaa, eli 30 prosenttia yli suosituksen.

WWF toivoo, että lihan osuutta aterioilla vähennettäisiin.

– Kokonaan ei tarvitse jättää pois, kunhan maltillistettaisiin sitä, Jussi Nikula sanoo.

Kuka tahansa voi osallistua Earth Hour -tempaukseen sammuttamalla valot klo 20.30–21.30 väliseksi ajaksi.

Tempaus sammuttaa illalla myös useiden yritysten ja maamerkkien valoja, muun muassa Helsingissä. Yle näyttää Earth Hour -tunnin ajan suorana Pasilan linkkitornista otettua kuvaa Helsingin ydinkeskustasta.