Luotain ja laskeutuja suuntaavat kohti punaista planeettaa selvittämään, sisältääkö Mars elämän merkkejä.

 

 
ExoMars-hankkeen ensimmäinen vaihe lähti matkaan Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta maanantaina aamupäivällä.

Nyt olemme päässeet yhden askeleen lähemmäksi vastausta kysymykseen, onko Aurinkokunnassa elämää vain Maassa.

Maanantaina 14.3. kello 11.31 Suomen aikaa Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta laukaisiin matkaan venäläinen Proton-M-raketti. Raketin mukana kohti Marsia lähti planeetan kiertoradalle jäävä luotain ja pinnalle laskeutuva tutkimusalus.

ExoMars on Euroopan avaruusjärjestön ja venäläisen Roscosmoksen yhteishanke. Sen tavoitteena on tutkia, onko Maan naapuriplaneetalla joskus esiintynyt elämää.

 

Kaksivaiheinen Mars-hanke

ExoMarsin ensimmäinen vaihe laukaistiin matkaan maanantaina aamulla, ja toinen lähtee kohti punaista planeettaa suunnitelmien mukaan vuonna 2018.

Ensimmäisen vaiheen Trace Gas Orbiter (TGO) -luotain asettuu Marsin kiertoradalle tutkimaan, löytyykö planeetan kaasukehästä metaania, joka saattaa olla merkki elämästä.

 

trace_gas_orbiter_with_schiaparelli.jpg
 

TGO-luotain asettuu kiertoradalle 400 kilometrin korkeuteen Marsin pinnasta.

Luotaimen mukana Marsiin lähti myös Schiaparelli EDM -laskeutuja, jonka on tarkoitus tutkia Marsin pintaa. Se mittaa muun muassa tuulen nopeutta ja suuntaa sekä Marsissa vallitsevaa painetta. Laskeutujan akku riittää neljäksi vuorokaudeksi.

 

schiapa_0.jpg
 

Schiaparelli-laskeutujan on määrä päästä Marsin Meridiani Planum -tasangolle lokakuun 19. päivänä.


 

Mönkijä kaivaa Marsin pintaa

Schiaparelli-moduulilento valmistelee myös hankkeen toista vaihetta, jossa Marsiin lähetetään mönkijä analysoimaan planeetan pintaa ja ottamaan näytteitä, joista etsitään merkkejä elämästä. Mönkijän on määrä laskeutua Marsiin vuonna 2018.

 

exomars_rover.jpg
 

ExoMars-mönkijä voi kairata Marsin pintaa kahden metrin syvyyteen ja ottaa näytteitä.

Todennäköisesti mönkijä tutkii Marsissa alueita, joilla on havaittu merkkejä nestemäisestä vedestä.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, ExoMars-hankkeen ensimmäinen osa pääsee Marsiin seitsemän kuukauden kuluttua lokakuussa.