Kuva
 
Arkistokuvassa mustikka. Syken mukaan ilman pölyttäjiä ruokavaliostamme puuttuisivat esimerkiksi marjat, hedelmät ja kahvi.
 

Suomen ympäristökeskus Syke kertoo tuoreesta arviosta, jonka mukaan moni pölyttäviin kuuluva eläinlaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon, minkä seurauksena maailman ruoantuotanto vaarantuu.

Luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita käsittelevä hallitusten välinen paneeli IPBES toteaa, että pölyttäjien häviäminen on uhka miljoonien ihmisten toimeentulolle ja miljardien eurojen arvoiselle ruoantuotannolle.

– Yli kolme neljäsosaa maapallon tärkeimmistä ruokakasveista on osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä. Ilman pölyttäjiä ruokavaliostamme puuttuisivat esimerkiksi marjat, hedelmät, monet vihannekset, pähkinät, kahvi ja kaakao, Syke kertoo.

 

– Pölytyksestä huolehtivat ensisijaisesti luonnonvaraiset lajit, mutta myös kesymehiläisillä on suuri merkitys. Tärkein pölyttäjäryhmä ovat mesipistiäiset, joita on yli 20 000 lajia. Myös linnut, lepakot ja muut selkärankaiset voivat toimia pölyttäjinä, tiedotteessa kerrotaan.

Maapallon viljelykasvituotannosta 5–8 prosenttia on tiedotteen mukaan eläinpölytyksen ansiota ja tämän osuuden markkina-arvo on maailmanlaajuisesti 216–529 miljardia euroa.

– Maailmanlaajuinen sukupuutto uhkaa noin 16 prosenttia selkärankaisista pölyttäjistä. Pölyttäjinä tärkeämpien hyönteisten osalta maailmanlaajuisia arviointeja ei ole toistaiseksi voitu tehdä. Alueellisten arviointien mukaan mesipistiäisistä ja perhosista uhanalaisia voi olla yli 40 prosenttia. Suomessa mesipistiäisistä noin 20 prosenttia ja perhosista 17 prosenttia on arvioitu uhanalaisiksi, Syke kertoo.

Pölyttäjien väheneminen voidaan Syken mukaan pysäyttää esimerkiksi siirtymällä kohti ekologisesti kestävämpää maataloutta sekä vähentämälä torjunta-aineiden käyttöä.