Tarangiren kansallispuistossa Tansaniassa on nähty valkea kirahvi, jolla on punainen karva. ”Vammastaan” huolimatta kirahvi vaikuttaa olevan tyytyväinen elämäänsä.

 

Wild Nature Instituten blogin mukaan paikallinen opas kutsuu söpöä punakarvaista, valkoihoista kirahvia Omoksi tutun pesuainemerkin mukaan.

Tohtori Derek Lee kertoo yhdysvaltalaiselle IFLS-uutissivustolle, että kirahvin valkoisen ihon syynä ovat pigmenttisolut, jotka eivät ole kehittyneet normaaliin tapaan. Omolta puuttuvat solut, jotka tuottavat pigmenttiä ja antavat iholle värin.

Sairaus sekoitetaan usein albinismiin, mutta tässä tapauksessa kyse on leukismista. Yhdysvaltalaisen Outdoorbub-sivuston mukaan valkoiset eläimet ovat erityisessä vaarassa päätyä muiden ravinnoksi jo nuorena.

Erilainen kaveri
Kaikesta huolimatta Omo on edelleen hengissä, ja se on nyt 15 kuukauden ikäinen. Derek Leen mukaan Omon asiat ovat mukavasti:

”Vaikuttaa siltä, että Omo tulee hyvin toimeen muiden kirahvien kanssa. Se nähdään aina suuressa ryhmässä, johon kuuluu normaalin värisiä kirahveja. Muut eivät näytä välittävän lainkaan siitä, että Omo on erivärinen”, hän kertoo brittilehti The Daily Mailille.

Kirahvi on vaarassa

– Luonnonvaraisten afrikkalaisten kirahvien määrä on romahtanut viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana 40 prosenttia.
– Kirahvia uhkaavat erityisesti salametsästys, sodat ja konfliktit sekä ravinnon ja elintilan puute, sillä ihminen valtaa kirahveilta elinympäristöjä.
– Kirahvien tappaminen on Tansaniassa kiellettyä, mutta salametsästäjät eivät piittaa kielloista, koska pitkäkaulaisen eläimen lihalle on valtavasti kysyntää laittomilla markkinoilla.