Taiteilijan näkemys 2MASS J2126 -planeetasta.

Planeetta näyttää aina saman puolen emotähdelleen, jolloin sen toinen puoli pysyy liki ikuisessa pimeydessä, kertoo Phys.org.

Cambridgen yliopiston tähtitieteilijät ovat tutkineet eksoplaneettaa, jonka pintalämpötila auringon puolella on 2 500 celciusta ja pimeällä puolella 1 100 celciusta.

Nasan Spitzer-avaruusteleskoopin havaitsema planeetta 55 Cancri e sijaitsee 40 valovuoden päässä meistä Kravun tähdistössä. Planeetta on Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pari kertaa Maapallon kokoinen ja kahdeksan kertaa sen painoinen eli niin sanottu supermaa.

Planeetta kiertää niin lähellä emotähteään, että sen vuosi kestää vain 18 tuntia. Planeetta on vuorovesilukittunut samoin kuin Kuu on Maan suhteen eli se näyttää tähdelle aina saman puolen itsestään.

Infrapunamittausten perusteella planeetan päiväpuoli on lähes kokonaan sula, kun taas yöpuoli on lähes täysin kiinteä. Päiväpuolen lämpö ei juuri pääse leviämään yöpuolelle.

Tähtitieteilijät päättelevät, että lämmön siirtymistä estää kaasukehän puuttuminen. Kaasu on todennäköisesti haihtunut ilmaan tähden säteilyn vaikutuksesta.

On vielä epäselvää, miksi planeetta on niin kuuma. Pelkkä tähden säteily ei riitä selittämään sitä. Vastaus saataneen vasta tarkempien seuraavan sukupolven avaruusteleskooppien avulla.