lauantai, 5. maaliskuu 2016

Hiuksia harmaannuttava geeni löytyi – rikosten tutkijoille uutta apua

8898809_ML-1-630x400.jpg

 

Hiukset harmaantuvat ikääntyessä. Syy ei ole vain ympäristötekijöissä.

Tutkijat ovat tunnistaneet geenin, joka altistaa hiusten harmaantumiselle. Nature Communications -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yli 6000 yksilön perintötekijöitä. He kuuluivat eri etnisiin ryhmin Latinalaisessa Amerikassa.

Tutkimus paljasti useita uusia geenejä, joilla oli yhteyksiä hiusten väriin, harmaantumiseen, tiheyteen ja kiharuuteen.

”Tunnemme jo geenejä, jotka liittyvät kaljuuntumiseen ja hiusten väriin, mutta tämä on ensi kerta, kun harmaantumisgeeni on tunnistettu ihmisiltä”, University College Londonin solu- ja kehitysbiologian tutkija Kaustubh Adhikari sanoo.

”Se oli mahdollista vain, koska analysoimme ihmisten monimuotoisen sulatusuunin, mitä ei tässä laajuudessa kukaan ollut aiemmin tehnyt. Löydöksiä voi soveltaa kosmetiikassa ja rikostutkinnassa, kun tiedämme, miten geenit vaikuttavat ulkonäköömme.”

Poliisitutkintaan voidaan saada dna-teknologioita, joiden avulla voi muodostaa visuaalisia profiileja yksilön perimään pohjautuen. Tähän asti tällainen tutkimus on hyödyntänyt lähinnä eurooppalaisia ihmisiä. Uudet tulokset voivat auttaa tutkinnassa Latinalaisessa Amerikassa ja Itä-Aasiassa.

Harmaiden hiusten geeniksi tunnistettu IRF4 on tutkijoiden vanha tuttu. Nyt sen havaittiin ensi kerran liittyvän myös harmaantumiseen.

Geeni on mukana melaniinin tuotannon ja säilytyksen säätelyssä. Melaniini on pigmentti, joka määrää hiusten, ihon ja silmien värin. Harmaantumisen aiheuttaa melaniinin puute hiuksissa.

Löytö voi auttaa keksimäään uusia keinoja, joilla voidaan vaikuttaa harmaantumiseen hidastavasti tai estävästi suoraan karvatupissa, jossa hius syntyy ja kasvaa.