Huokailu on yleinen tapa, jota on nyt tutkittu tieteellisesti. Selvisi, että huokailu on elimistölle elintärkeää.

 

 

Keuhkojen pienet ilmarakkulat voivat lysähtää kasaan, jos emme huokaile.

Huokailu ei välttämättä merkitä sitä, että ihminen on väsynyt tai että elämä tuntuu toivottomalta.

UCLA:n eli Kalifornian yliopiston Los Angelesin toimipisteen ja Stanfordin yliopiston uusi tutkimus käsittelee sitä, miksi ihmiset huokailevat.

Tutkimuksen tekijät sanovat, että huokailu on elintärkeä refleksi, joka estää alveoleiksi kutsuttuja keuhkojen pieniä ilmarakkuloita menemästä lyttyyn.
 

12 huokausta tunnissa

Keuhkojen tehtävä on hapettaa verta ja poistaa siitä kuona-ainetta eli hiilidioksidia. Keuhkoputkien välityksellä sisäänhengitetty ilma kulkeutuu alveoleihin, jossa kaasujen vaihto tapahtuu.

Ihmiset huokailevat keskimäärin noin 12 kertaa tunnissa tai kerran viidessä minuutissa.
 

Huokailu kaksinkertaistaa ilman määrän

UCLA:n neurobiologian professori Jack Feldman on yksi hankkeeseen osallistuneista tutkijoita. Hän vertaa alveoleja märkiin ilmapalloihin.

– Oletko koskaan koettanut puhaltaa ilmaan märkään ilmapalloon? Se on vaikeaa, koska pallon sisällä oleva vesi liimaa pallon seinämät toisiinsa kiinni. Sama tapahtuu, kun alveoli romahtaa kasaan. Romahtaneessa alveolissa kaasut eivät pääse poistumaan verestä eivätkä siirtymään siihen, Feldman kertoo Live Science -sivustossa.

Huokaus vastaa tutkijan mukaan kahta sisäänhengitystä eli silloin hengitämme erittäin syvään. Ja jos emme huokaile, keuhkojen toiminta heikkenee, koska alveolit eivät pääse pullistumaan – ja pahimmassa tapauksessa se voi johtaa kuolemaan.