Konemehiläinen haistaa kaasuvuodot, torakkarobotti taas etsii maanjäristyksen uhreja. Insinöörit ovat hakeneet inspiraatiota hyönteisten maailmasta. Lennokit ja robotit suorittavat pieniä tehtäviä – ja pelastavat jopa henkiä.

 

 
 

Pikku lennokki, Robobee, painaa vain 80 milligrammaa mutta pysyy ilmassa ja osaa sukeltaa veteen.

1. Lennokkimehiläinen pölyttää kasveja

 

drone-bi-finger.jpg

 

 

 

 

 

 

 


 

Siipiväli: 3 senttiä.
Paino: 80 milligrammaa.
Tavoite: Mehiläislennokkeja on kaavailtu pölyttäjiksi alueille, joilta oikeat mehiläiset ovat hävinneet.

Mehiläisen kokoinen lennokki osaa pörrätä ilmassa ja sukeltaa vesilasiin.

Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa kehitetty RoboBee on suunniteltu sijaistamaan aitoja mehiläisiä kasvien pölyttämisessä, jos esimerkiksi sairaus tuhoaa ne kokonaan tietyltä alueelta.

RoboBee on parhaillaan uimakoulussa. Se sukeltaa vesilasiin ja etenee vedessä räpyttämällä siipiään. Lennossa robottisiivet lyövät 120 kertaa sekunnissa. Vedessä nosteen aikaan­saamiseen riittää yhdeksän kertaa sekunnissa. Kiivaampi räpyttely rikkoisi siivet.

 

2. Konemehiläinen haistaa kaasun

 

drone-bi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pituus: Riippuu mallista.
Paino: Riippuu mallista.
Tavoite: Esimerkiksi kaasuvuotojen löytäminen.

Sheffieldin ja Sussexin yliopistoissa Britanniassa kehitellään konekopiota mehiläisestä. Suunnitelmissa on robotti, joka ajattelee, aistii ja toimii kuin mehiläinen.

Ennen kaikkea tarkoitus on saada robotti haistamaan kuin mehiläinen, jotta robotti­mehiläisiä voitaisiin käyttää esimerkiksi kaasuvuotojen paikantamiseen.

Tavoitteena on myös saada konemehiläinen myös navigoimaan omin päin.

 

3. Torakkarobotti etsii maanjäristysuhreja

 

kakerlak-web.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pituus: 10 senttiä.
Paino: 30 grammaa.
Tavoite: Robottia kehitetään pelastustehtäviin etsimään maanjäristyksen uhreja.

Kun Kalifornian yliopiston tutkijat etsivät toimivinta mallia vaikeassa maastossa kulkevalle robotille, valinta osui torakkaan.

Pitkulainen soikea selkäkilpi auttaa VelociRoACH-robottia kellahtamaan kyljelleen, kun pitää luikahtaa kapeista raoista.

Kulmaton kilpi ei myöskään tartu helposti kiinni esteisiin. Torakkarobotti on suunniteltu etsimään esimerkiksi maanjäristyksen uhreja raunioista.

Hyönteismäiset lennokit suoriutuvat monista tehtävistä

Konemehiläisen ja torakkarobotin lisäksi tutkijat kehittelevät muurahaisrobotteja, joka ratkoo tehtäviä joukkovoimalla ja kaskaslennokkeja, jotka vakoilevat parvina.