Useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että maapallon ilmasto lämpenee. Mutta mistä lähtien on puhuttu ilmastonmuutoksesta?

 

Ilmastonmuutoksen historia

Jouluna 1894 fyysikko ja kemisti Svante Arrhenius päätti piristää itseään ratkaisemalla matemaattisen ongelman. Hän otti tehtäväkseen laskea, miten ilmakehän hiilidioksidimäärä vaikuttaa maapallon lämpötilaan.

Laskeminen vei vuoden. Arrheniuksen laskelmien tuloksena oli, että kaasumäärän kaksinkertaistuminen ilmakehässä nostaisi maapallon lämpötilaa kuudella asteella.

1900-luvun alussa lehdistö monien vuosikymmenien ajan vuoroin varoitteli ilmaston lämpenemisestä, vuoroin maalaili kauhuskenaarioita uusista jääkausista. Syyskuussa 1922 New York Times raportoi Ranskasta löytyneestä pingviinistä, joka nähtiin merkkinä kylmän kauden lähestymisestä.

Vuonna 1923 Chicago Tribune -lehdessä eräs Yalen yliopiston professori väitti, että edessä on jääkausi: Pohjois-Amerikka peittyy jäätiköihin Suurten järvien pohjoisrantoja myöten.

Vilkas väittely ilmastonmuutoksesta käynnistyi vasta vuonna 1957. Merentutkija Roger Revelle kiisti tutkimuksensa avulla oletuksen, jonka mukaan meret käytännöllisesti katsoen nielevät ylimääräisen hiilidioksidin.

Tiedemaailma omaksui vähitellen Svante Arrheniuksen vanhan teesin, ilmaston lämpenemisen. Ruotsalainen ei aavistanut, kuinka kiistanalaisen aiheen hän oli ajankulukseen valinnut.
"Uskomatonta, että minulta upposi kokonainen vuosi sellaiseen pikkuasiaan", hän totesi laskutehtävästään.