Syvällä Huippuvuorten kamarassa säilytetään kaikenlaisten kasvien siemeniä ainutlaatuisissa tiloissa, jotka on suunniteltu kestämään jopa tuomiopäivä – kyse on Nooan arkista, joka turvaa Maan vihreän tulevaisuuden.

 

Reilun tuhannen kilometrin päässä pohjoisnavalta sijaitsevilla Huippuvuorilla elää enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Siitä huolimatta, että karua ja jylhää saariryhmää peittää suuren osan vuodesta paksu lumipeite, siellä piilee nykyään kasvitieteellinen runsaudensarvi, jolle ei löydy vertaa.

 

Pääsaaren Länsimaan Platåbergetnimisen vuoren uumenissa on ”Tuomiopäivän holvi”. Kyseessä on kansainvälinen siemenpankki, Svalbard Global Seed Vault (SGSV), jonne talletetaan eri viljelykasvien siemeniä pahan päivän varalle.

 


 

Kylmävarastot sijaitsevat 130 metrin syvyydessä ikiroudan sisällä.
 

 

Tulevaisuuden kasvit uhattuna

Tätä nykyä SGSV:ssä on tallessa yli 850 000 eri puolilla maailmaa toimivilta siemenpankeilta saatua näytettä. Osa varastoista on ollut tuhoutumisvaarassa sotien ja luonnonmullistusten takia.

Esimerkiksi viime vuoden maaliskuussa SGSV otti vastaan ison erän siemeniä sisällissodan runtelemasta Syyriasta.

Siellä Aleppon lähelle perustettu Kansainvälinen kuivien alueiden maatalouden tutkimuskeskus ICARDA pitää yllä yhtä maailman merkittävimmistä kasvigeenipankeista ja vaalii 128 maasta peräisin olevia siemeniä.

Afganistanin ja Irakin 2000-luvun alkupuolella sotatoimista kärsineet siemenpankit antoivat jo esimakua uhkaavista menetyksistä.
 

Kansainvälinen pelastusoperaatio

Kun Syyriassa puhkesi sisällissota neljä vuotta sitten, SGSV:ssä ei kuultu ICARDAsta kahteen vuoteen mitään. Kun sieltä sitten otettiin lopulta yhteyttä, asia koski siemenvalikoiman pelastamista.

Yhteistyön ansiosta ICARDAn aarteet on nyt pääosin jaettu.

SGSV:n on tarkoitus ryhtyä Ukrainan siemenkokoelmien varmuusvarastointiin vielä tänä vuonna.

SGSV:llä on siis tärkeä osa kansainvälisessä pelastusoperaatiossa, jota toteutetaan parhaillaan 71 maassa.

Vain osassa niistä siemenpankkien tulevaisuutta synkentää sota. Monesti ongelmat johtuvat huonosta hallinnosta, rikollisuudesta ja oikullisista luonnonoloista.
 

Huipputurvallinen siemenlinnake

Kalseaan, useimmiten pimeään Tuomiopäivän holviin ei yleensä päästetä ulkopuolisia. Tieteen Kuvalehden toimittaja pääsi kuitenkin käymään siellä viime syksynä. Vierailijaa neuvottiin pukeutumaan lämpimästi, ja visiitin aikana hänen piti käyttää sinistä suojakypärää.

 


 

Kylmävarastoja peittää tuuman paksuinen huurre

Kun PIN-koodit oli naputettu ja viiden metallioven lukot oli avattu, määränpää alkoi olla lähellä. Sisäänkäynnin ilmalukkoon oli kertynyt huurretta.

Sen toisella puolella oli siemenpankin sydän: luolamainen varastotila, jossa ilman lämpötila pidetään koneellisesti −18-asteisena.

Vaikka jäähdytysjärjestelmä lakkaisi toimimasta sähkökatkon takia, ympäröivä kylmyys estää luolaa lämpenemästä neljää pakkasastetta lämpimämmäksi. Tässä pakastimessa useimpien kasvoja ja sormia alkaa paleltaa nopeasti.
 

Kannabista Pohjois-Koreasta

Kun siemenpankin varastotilan valot sytytettiin, näkyviin tuli kolme metriä korkeita metallihyllyrivejä.

Hyllyköissä oli pahvi- ja muovilaatikoita, joihin oli kiinnitetty alkuperämaan ilmoittava tarra. Laatikon sisältöön ei saa normaalisti kajota kukaan muu kuin sen luovuttaneen laitoksen valtuuttama tutkija.

Ruskeiden pahvi- ja harmaiden muovilaatikoiden riveistä erottui joukko punaisia puukirstuja.

Niihin oli kirjoitettu valkoisella maalilla DPR of Korea eli Korean demokraattinen kansantasavalta.

Noin 500 siemenpankin kaikkiaan noin 21 500:sta päihdehampun siemenestä on peräisin tästä eristyneestä valtiosta.

 


 

Kim Jong-unin henkilökohtainen kätkö?

Yhdessä laatikossa oli Amaranthus hypochondriacus -revonhännän siemeniä Ecuadorista. Tätä amaranttina tunnettua ruohovartista kasvia kasvattivat jo inkat ja asteekit pienten viljanjyviä muistuttavien siementen takia.

Toiseen laatikkoon oli pakattu kosketukseen äkisti reagoivan tuntokasvin kolumbialaisia siemeniä.
 

Ekologinen henkivakuutus

Vierailupäivänä saapui lähetyksiä Bulgariasta, Intiasta ja Kolumbiasta. Ne sisälsivät muun muassa ohraa, vehnää, maissia, helmihirssiä, kik- eli kahvihernettä, maapähkinää ja kyyhkynhernettä.

 


 

Siementen rekisteröinti ja luettelointi on elintärkeää.

SGSV on viimeinen – muttei suinkaan vähäisin – lenkki ketjussa, joka alkaa eri puolilla maailmaa toimivien noin 1 750 kansallisen siemenpankin tutkijoiden työpanoksesta. Siemeniä kerätään, luetteloidaan ja varastoidaan ennen kuin erät ovat valmiita siirrettäväksi pohjoiseen.

Tutkijoilla on tärkeä tehtävä, sillä maatalouden tulevaisuus on epävarma kaikkialla.

Ennustettu ilmastonmuutos tuo haasteita viljelijöille jo lähivuosikymmeninä, sillä maapallon keskilämpötilan nousu johtaa monin paikoin merkittäviin kasvukausien ja -olosuhteiden vaihteluihin.

Ja vuonna 2050 ruokaa pitäisi silti tuottaa noin yhdeksälle miljardille suulle.
 

Miljoonat kasvit ovat jo kadonneet

Tarjolla olevien lajien ja lajikkeiden määrä vaikuttaa suoraan tutkijoiden mahdollisuuksiin ratkaista edessä olevia ongelmia. Vastaisuudessa voidaan tarvita enemmän esimerkiksi hyvin kuumuutta ja kuivuutta kestäviä ravintokasveja.

Myös uudet taudit saattavat pilata satoja, jos niiden aiheuttajia ei pystytä vastustamaan vaikkapa jalostuksen keinoin.

Onnistumisnäkymät ovat yleensä paremmat siinä tapauksessa, että kehitystyön lähtökohdaksi on runsaasti vaihtoehtoja.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on kuitenkin arvioinut valikoiman pienentyneen 75 prosenttia 1900-luvulla. Vakaassa ympäristössä toimiva SGSV voi nousta vielä jäljellä olevien vaihtoehtojen pelastusoperaatiossa avainasemaan.

 


 

Tuomiopäivän pankkiin tuodaan taas yksi siemennäyte.

 

4 000 vuotta jään alla

Kun hopeanvärinen muovikuori leikattiin auki, sen sisältä vierähti pikku herneitä. Ne olivat vaaleampia kuin suomalaiset vihreät herneet.

Kivikoviksi kuivattujen siementen arvioidaan säilyttävän itävyytensä SGSV:n tasaisissa varastointiolosuhteissa ainakin 4 000 vuotta. Tämä selittää Tuomiopäivän holvi -nimityksen.

Tässä vaiheessa käytössä on vain yksi siemenpankin kolmesta maanalaisesta kammiosta. Kun tilat täyttyvät, näytteitä on noin 4,5 miljoonaa.