Homekoiranakin toimiva Jekku on Suomen ensimmäinen kaukolämpövikoja paikantava palvelukoira.

Homekoiranakin toimiva Jekku on Suomen ensimmäinen kaukolämpövikoja paikantava palvelukoira.

Palveluskoira Jekku tunnistaa kaukolämpöverkon vuodot väri- ja korroosionestoaineiden hajusta.

Saksanpaimenkoira Jekku eli Hellraiser´s Nico tekee nopeaa ja tarkkaa työtä, kertoo Porvoon Energian asiakaslehti.

Vantaalaisen Esa Puolakan kouluttama ja ohjaama Jekku tunnistaa Porvoossa tammikuisena päivänä aiemmin epäiltyjen lämpövuotojen lisäksi yhden uuden.

Jekku nuuhkaisi sille annettua kaukolämpövesinäytettä ja sitten lähdettiin. Se kulkee kaukolämpövesikaivolta putken reittiä seuraten.

Kun vuotokohta löytyy, Jekku paneutuu makuulle ja tapittaa tiukasti Puolakkaa silmiin.

Puolakka kertoo, että hajukoira erottaa kaukolämpöveteen lisättävät väriaineen ja korroosionestoaineen. Jekku on kolmen vuoden iästään huolimatta niin kova luu, että se tunnistaa pelkän väriaineen hajun.

Töitä tehdään puoli tuntia yhteen menoon, minkä jälkeen pidetään 1,5 tunnin lepo- ja leikkitauko, jottei koira rasitu liikaa. Silti samana päivänä voidaan etsiä useita kohteita.

Puolentoista vuoden työurallaan Jekku on paikantanut 80 prosenttia etsityistä vuotokohdista. Vaikeimpia voivat olla vanhat betonikanavat, joihin kaukolämpöputket aiemmin sijoitettiin.

Hajukoira löytää vuotoja säästä riippumatta myös kesällä, minkä vuoksi se on tärkeä apu kaupunkien energiayhtiöille. Lämpökamera toimii kunnolla vain kylmällä säällä.

Jekku hallitsee lisäksi homekoiran tehtävät, sillä Esa Puolakka ohjaa yrityksensä kautta myös muita hajukoirien kouluttamisessa.

 

Jekun työtä voi seurata videolta. Video on reilun vuoden vanha.

 

Vantaan Energia sai viime vuoden alussa runsaasti huomiota työpaikkailmoituksella, jossa yhtiö kertoi

 

Jekun aloittaneen kaukolämpökoirana.