Uusien tutkimustulosten mukaan kahvi – tai siis kaksi kupillista kahvia päivässä – on tehokas lääke maksakirroosia vastaan.

 

Hyviä uutisia kaikille, jotka pitävät hyvästä punaviinistä ja siemailevat päivässä yhden tai kaksi kuppia kahvia.

Uuden tilastollisen tutkimuksen mukaan kahvi on tehokas lääke maksakirroosin ehkäisyyn. Maksakirroosi on vakava maksasairaus, joka voi kehittyä pitkäaikaisen alkoholin kulutuksen seurauksena.

Maksakirroosi johtaa lopulta maksan toimintojen pettämiseen. Vuosittain maksakirroosiin kuolee maailmassa yli miljoona ihmistä, Suomessa vähän yli 500. Kuolemantapausten määrä on kasvussa.
 

Kahvi – kaksi kuppia tepsii kuin lääke

Tuoreessa tutkimuksessa analysoitiin metatutkimusmenetelmällä yhdeksän aiemman tutkimuksen havaintoja. Kaikkiaan tutkimuksen materiaali käsitti yli 430 000 miestä ja naista kuudesta eri maasta.

Yhdistämällä aiemmat tutkimustulokset saatiin selville, että niiden henkilöiden, jotka juovat kaksi kuppia kahvia päivässä, riski sairastua maksakirroosiin pienenee jopa 44 prosenttia.

Uuden tammikuussa julkaistun analyysin tulokset ovat hämmästyttäviä. Maksakirroosin etenemisen pysäyttämisessä tärkeintä on kuitenkin alkoholin käytöstä luopuminen.
 

Kahvilla ei ole vakavia sivuoireita

Tutkijat eivät kuitenkaan pysty selittämään kahvin tehokasta vaikutusta analyysin perusteella.

Päätelmissään tutkijat viittaavat siihen, että kahvi sisältää jopa tuhat erilaista biologisesti aktiivista ainetta, joista jokaisella on oma vaikutuksensa ihmisen elimistöön ja terveyteen.

Brittiläisen Southamptonin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat toteavat lisäksi, että kahvilla ei ole monen lääkkeen tavoin tunnettuja vakavia sivuvaikutuksia.