Kyyt nousevat pälvipaikoille lekottelemaan maalis-huhtikuussa, kun päivälämpötila auringossa nousee noin kymmeneen asteeseen. Ensimmäisinä routarajan alla sijaitsevista talvipesistä nousevat koiraat.

”Koiraat keräävät kehoonsa lämpöä, mikä kypsyttää niiden siittiöt ennen parittelemista. Naaraat tulevat esiin viikkoa paria myöhemmin”, kertoo Joonas Gustafsson Suomen herpetologisesta yhdistyksestä.

Kevätaurinkoon paistattelemaan nousseet käärmeet vetäytyvät illan myötä ilman viiletessä takaisin pesiinsä, kunnes myös yölämpötila nousee tarpeeksi korkeaksi. Kylminä ja sateisina kevätpäivinä kyyt eivät nouse lainkaan esille.

Kevään edetessä kyyt siirtyvät talvehtimisalueiltaan niityille. Koiraat luovat nahkansa ennen kuin aloittavat kamppailun naaraista.

Kyy synnyttää loppukesästä 4–20 poikasta. Koska kyy elää Suomessa levinneisyytensä kylmyysrajoilla, naaraat synnyttävät pääsääntöisesti vain joka toinen vuosi.

Syksyn tultua kyyt palaavat talvehtimispaikoilleen. Eteläisessä Suomessa ne katoavat koloihinsa keskimäärin syyskuun loppupuolella.

”Jos kyyt löytävät erityisen hyvän talvipaikan, niitä kerääntyy samaan pesään jopa satoja. Tällaiseen paikkaan käärmeet myös palaavat vuodesta ja sukupolvesta toiseen.”

 

28016719_ML-1-630x400.jpg