Ilmatieteen laitos ennustaa virallisen kevään aikaistuvan tulevaisuudessa. Laitos määrittää kevään tulon niin sanottujen termisten vuodenaikojen mukaan. Jatkossa terminen talvi saattaa Etelä-Suomessa jäädä kokonaan väliin ja kevät tulla heti syksyn jälkeen.

Pilviä.  

 

Kevät koittaa Ilmatieteen laitoksen mukaan tulevaisuudessa yhä aikaisemmin. Laitos määrittää kevään tulon niin sanottujen termisten vuodenaikojen mukaan. Jatkossa terminen talvi saattaa Etelä-Suomessa jäädä kokonaan väliin ja kevät tulla heti syksyn jälkeen.

Termiset vuodenajat

  • Kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 0 asteen yläpuolelle
  • Kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +10 asteen yläpuolelle
  • Syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +10 asteen alapuolelle
  • Talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 0 asteen alapuolelle

Kuluvan vuoden termisen kevään alkamista ei voi vielä ennustaa, sillä ajankohdan määrittäminen vaatii pitemmän tarkastelujakson.

– Etelä- ja lounaisrannikolla määritelmä termisestä keväästä ehkä jo täyttyisi, mutta kyllä tässä maaliskuun lopulla on vielä teoriassa mahdollisuus pitempiin kylmiin jaksoihin, joten en vielä rupea heittämään mitään alkamispäivämäärää tämän vuoden termiselle keväälle. Se selviää varmuudella vasta huhtikuun puolella, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen ennakoi.

Tilastollisesti kevääseen lasketaan maalis-, huhti- ja toukokuu, mutta terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy nollan ja kymmenen lämpöasteen välillä.

Ilmatieteen laitos määrittää termisen vuodenajan vaihtumisen kymmenen vuorokauden lämpösumman mukaan. Siksi lämpötila voi käväistä lyhytaikaisesti pakkasen puolella, vaikka terminen kevät olisi jo alkanut.

Kevään alku vaihtelee paljon

Lauhoina talvina sää voi olla Etelä-Suomessa keväistä jo tammi-helmikuussa. Myöhäisimmillään kevät on alkanut Etelä-Suomessa vasta huhtikuun puolivälin jälkeen ja Lapissa kevättä on saatu pisimmillään odottaa toukokuun puoliväliin saakka. Kevät näyttäisi silti pikkuhiljaa aikaistuvan.

– Jos katsotaan keskilämpötilamuutoksia, niin kevätkuukaudet ovat Suomessa lämmenneet aika merkittävästi. Jos sama tahti jatkuu, niin termiset keväätkin aikaistuvat. Pitemmällä aikajänteellä saatetaan etelässä tulla tilanteeseen, jossa terminen talvi jää pois ja loikataan suoraan termisestä syksystä termiseen kevääseen, Jokinen miettii.

Alueellisesti terminen kevät tulee ensimmäisenä Ahvenanmaalle, lounaissaaristoon sekä etelärannikolle. Keskimäärin kevät alkaa näillä alueilla maaliskuun puolivälin tienoilla. Viimeisenä terminen kevät tulee Ylä-Lappiin Kilpisjärven alueelle, keskimäärin huhtikuun lopulla. 

– Joskus kevät saattaa kuitenkin alkaa lähes koko maassa melkein samaan aikaan. Vuosina 1965, 1994 ja 2011 kevät alkoi koko maassa muutaman päivän sisällä, käsivarren Lappia lukuunottamatta, meteorologi Pauli Jokinen kertaa.

Helsingissä kevät alkoi viime vuonna aikaisin

Tänä vuonna kevät tulee Helsinkiin viime vuotta myöhemmin, vaikka terminen kevät näyttääkin aikaistumisen merkkejä.

– Helsingin alueella terminen kevät alkoi viime vuonna helmikuun alkupuolella ja aivan rannikolla sekä saaristossa termisen kevään voi katsoa alkaneen jo tammikuun lopulla, sanoo meteorologi Pauli Jokinen.

Myös vuonna 2014 terminen kevät alkoi Etelä-Suomessa varhain, mutta 2013 oli myöhäisen kevään vuosi.

– Silloin terminen kevät alkoi täällä etelärannikollakin vasta huhtikuun toisella viikolla.