Laulujoutsenia voi nähdä jo Rovaniemen korkeudellakin. Erityisesti lintujen kevätmuutto etenee nyt vauhdilla.

Linnunpöntön keväthuoltoa Helsingissä  

 

Lämmennyt sää on vauhdittanut erityisesti lintujen kevätmuuttoa. Luonto-Liiton kevätseurannassa on tehty havaintoja myös muun muassa leskenlehdistä, västäräkeistä ja sitruunaperhosista.

 

 

Leskenlehtiä valokuvattuna Utön saarella 28. maaliskuuta.

 

 

Leskenlehtiä Utön saarella 28. maaliskuuta.

 

Havaintojen mukaan laulujoutsenet puolestaan ovat levittäytyneet runsaammin jo Pohjois-Suomeenkin, ja pohjoisimmat havainnot niistä on tehty Rovaniemen korkeudella. Myös muun muassa töyhtöhyyppien, kiurujen, kottaraisten, kurkien ja naurulokkien muuttotahti on vauhdittunut.

Kasvikunnan puolella Etelä-Suomessa tehtiin esimerkiksi runsaasti yksittäisiä havaintoja leskenlehdistä, ja sinivuokkoja puolestaan on tavattu jo Porin korkeudella.

Luonto-Liitto seuraa kevään etenemistä Kevätseuranta-sivuston kautta ilmoitettujen havaintojen avulla. Seuraavan kerran lajien runasastumista seurataan 9.–10. huhtikuuta.

Lepän ja pähkinäpensaan kukinta jatkuu

Siitepölytilanteen osalta puolestaan lepän ja pähkinäpensaan kukinta jatkuu maan eteläosissa. Lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan etelä- ja keskiosissa. Määrien ennustetaan runsastuvan lähipäivinä. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä.