Kun helle hiostaa tai kylmyys saa hampaat kalisemaan, raskaana olevilla naisilla on syytä huoleen. Äärimmäiset sääolot voivat pienentää syntyvien vauvojen kokoa. Pienen syntymäpainon on todettu lisäävän riskiä sairastua myöhemmin elämässä.

 

 

Raskauden aikana koettu kova kylmyys tai helle voi alentaa vauvan syntymäpainoa ja -pituutta.

Naisilla, jotka kokevat raskauden aikana helleaaltoja tai erittäin kylmiä kausia, on normaalia suurempi riski saada pienikokoisia tai ennenaikaisia vauvoja.

Näin todetaan Maailmanpankin tuottamassa tutkimuksessa, jossa tarkkailtiin puoltatoista miljoonaa kolumbialaista vastasyntynyttä vauvaa.

Pienikokoisilla vauvoilla on todettu olevan suurempi riski sairastua myöhemmin elämässään sydänsairauksiin, diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen.
 

Vauvat olivat kevyempiä ja lyhyempiä

Vauvat, jotka olivat altistuneet ankaralle helteelle raskauden kolmen viimeisen kuukauden aikana, syntyivät keskimäärin 3 grammaa kevyempinä kuin muut vauvat. Tutkimuksessa todettiin myös, että vauvoilla oli korkeampi riski syntyä ennenaikaisesti.

Jos sikiöt olivat kohdussa kokeneet pitkäaikaisen kylmän kauden, vauvat syntyivät keskimäärin 0,2 milliä lyhyempinä kuin muut vauvat. Tutkijoiden mukaan se saattaa jo vaikuttaa heidän myöhempään pituuuskasvuunsa.
 

MITEN KYLMÄÄ JA LÄMMINTÄ?

Maailmanpankin tutkimuksissa käytettiin seuraavia määritelmiä:

● Helleaalto: Kun maksimilämpötila poikkeaa +5 astetta normaalista maksimilämpötilasta 5 vuorokautta peräkkäin.

● Kylmä kausi: Kun minimilämpötila poikkeaa –5 astetta normaalista minimilämpötilasta 5 vuorokautta peräkkäin.

Sikiöaikana kylmästä ja helteestä kärsineet vauvat saivat myös vähemmän Apgar-pisteitä, joilla heti synnytyksen jälkeen arvioidaan vastasyntyneiden terveydentilaa, muun muassa sydämen sykettä, hengitystä ja refleksejä.

”Äärimmäiset lämpötilat vaikuttavat negatiivisesti vauvan terveyteen”, toteaa yksi tutkimusryhmän jäsenistä, Mabel Andalon, The Telegraph -lehdelle.
 

Äärimmäiset lämpötilat rasittavat

Tutkijaryhmä arvioi, että äärilämpötilat lisäävät raskaana olevan naisen stressitasoa.

Elimistön lämpötila voi nousta helleaallon aikana, ja samalla riski kohdata sairauksia levittäviä hyönteisiä kasvaa. Kylmänä kautena puolestaan on korkeampi riski vilustua.

Lisäksi kovalla helteellä tai kylmyydellä voi olla vaikutusta ravinnonsaantiin – tämä ongelma koskee erityisesti maailman köyhimpiä seutuja.
 

Pienikokoiset vauvat voivat sairastua myöhemmin

Matalan syntymäpainon on muun muassa Maailman terveysjärjestön tutkimuksessa todettu olevan yhteydessä 2-tyypin diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, lihavuuteen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tarkkoja syitä ei vielä ole saatu selville, mutta tutkijat uskovat, että asiaan liittyvät muun muassa myo-inositoli ja D-kiro-inositoli, jotka kuuluvat elimistön insuliini- ja glukoosiaineenvaihduntaan.

Tanskassa Århusin yliopiston tutkimuksessa on osoitettu, että pienikokoisilla vastasyntyneillä porsailla on elimistössään enemmän inositoleja kuin isokokoisilla emakoilla.

Ilmastonmuutos panee maailman vauvat koville

Helleaallot, jotka ovat vaikuttaneet kolumbialaisten vauvojen terveyteen, yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä myös Euroopassa ja muualla maailmassa.