Ilmastonmuutos:Niagaran putoukset ja suuri osa Yhdysvaltoja hytisevät pakkasen kourissa. Ilmastotutkijoiden mukaan kylmyys johtuu siitä, että ilmaston lämpeneminen on puhkonut reikiä pohjoisnavalle.

Lähes 30 asteen pakkaset ovat hyydyttäneet 50 metriä korkeat Niagaran putoukset. Vaikka virtaus putouksissa on talvella pienimmillään, vettä ryöppyää niissä silti yleensä 1 400 kuutiometriä sekunnissa.

 

Tammikuussa 2014 Yhdysvaltojen ylle levittäytyneet kylmät ilmamassat saivat lämpötilan romahtamaan niin, että etelävaltioissakin mitattiin ennätysalhaisia lämpötiloja ja jopa kaksinumeroisia pakkaslukemia.

Vuoden 2015 pakkaset eivät näytä jäävän yhtään jälkeen viime vuodesta.

New Yorkissa Hudsonjoki on jäätynyt, 80 prosenttia Keskilännen suurista järvistä on jäässä, ja Kanadan rajalla sijaitsevissa Niagaran putouksissa veden virtaus on lähes pysähtynyt kylmyyden vuoksi.

Niagaran putoukset saavat kiittää ilmaston lämpenemistä

Näennäisesti järjenvastaisesti Niagaran putouksiin vaikuttava kylmyys on ilmaston lämpenemisen syytä.

Niin sanotut polaariset suihkuvirtaukset, jotka yleensä kiertävät ilmakehässä 60. leveysasteen tienoilla ja pitävät kylmät ja lämpimät ilmamassat erillään, ovat kiemurrelleet melko paljon tänä vuonna.

Arktiksen kylmyys vuotaa Niagaran putouksille asti

Lämpötila pohjoisnavalla on noussut noin 10 astetta 50 vuodessa, ja kun etelän ja pohjoisen lämpötilaerot pienenevät, suihkuvirtaukset heikkenevät.

Tämän seurauksena lämmintä ilmaa pääsee solahtamaan paikka paikoin tavallista kauemmas pohjoiseen ja arktista kylmää ilmaa etelään, jolloin se viilentää Niagaran putouksia tai – kuten vuonna 2014 – Yhdysvaltojen eteläosassa sijaitsevaa subtrooppista Floridaa.

Euroopalle käy samoin kuin Niagaran putouksille

Vaikka kylmä koettelee juuri nyt ankarimmin Pohjois-Amerikkaa, ilmastotutkijat varoittavat, ettei eurooppalaistenkaan kannata pakata vielä talvivaatteita varastoon. Euroopasta saattaa tulla harhateille ajautuneiden polaaristen suihkuvirtausten seuraava uhri.