Australian viranomaiset ovat julistaneet hätätilan Isolla valliriutalla, jossa valtavia määriä koralleja on kuollut ilmastonmuutoksen vuoksi.

 

 

Kuolevat korallit ovat valitettavan tavallinen näky. Kuva on otettu Isolla valliriutalla sijaitsevalta Lizard Islandilta maaliskuussa 2016. Kuva: XL Catlin Seaview Survey
 

 

Kuolevat korallit ovat valitettavan tavallinen näky. Kuva on otettu Isolla valliriutalla sijaitsevalta Lizard Islandilta maaliskuussa 2016.

Meriveden lämpötilan nousu uhkaa tuhota puolet Australian koillisnurkalla sijaitsevan Ison valliriutan koralleista.

Australiasta kantautuvat synkät uutiset kertovat, että epätavallisen kuuma kesä ja normaalia heikommat tuulet ja virtaukset ovat lisänneet meriveden happamuutta ja korallien kalpenemiseksi kutsuttua ilmiötä. Hapan vesi puolestaan on korallien kannalta kohtalokasta.

 

 

 

Sukeltaja tutkii terveitä koralleja Isolla valliriutalla.

Vaurioita on kärsinyt etenkin riutan pohjoisosa, jonka eliöstölle ennenkokematon lämpöaalto aiheuttaa stressiä. Valliriutan alueen viranomaistahoa edustavan Great Barrier Reef Marine Park Authorityn työntekijä Russell Reichelt kertoo:

 

"Meriveden valkaisuvaikutus lisääntyy, kun veden lämpötila nousee pitkäaikaisesti niin korkeaksi, että korallien kannalta elintärkeät panssarileviin kuuluvat zooksantellit, jotka pystyvät yhteyttämään ja näin tuottamaan ravintoa koralleille, katoavat."

Jos lämpötila laskee ajoissa, korallit jäävät henkiin, mutta muussa tapauksessa ne kuolevat.

12 prosenttia maapallon koralliriutoista on viime vuosien aikana kärsinyt kalpenemisesta, ja tutkijat pelkäävät, että yli viisi prosenttia koralleista voi tuhoutua lopullisesti.


 

Iso valliriutta on yli 2 000 kilometriä pitkä. Nyt Australian hallitus pyrkii uusien toimenpiteiden avulla lisäämään riutan valvontaa.

Onneksi suurin osa riutasta näyttää tällä hetkellä voivan hyvin. Tähän ovat ennen kaikkea vaikuttaneet sateet ja pilvinen sää, joiden ansiosta alueen merivesi on viime kuukausien aikana viilentynyt.

Huoli on kuitenkin edelleen aiheellinen: fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuva ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvaminen lisää merien happamuutta sitä mukaa, kun kaasut imeytyvät meriveteen. Korallit eivät happamassa vedessä pysty rakentamaan uutta kuorta.

Myös maatalouden ja teollisuuden päästöt uhkaavat riuttoja samoin kuin liiallinen kalastus, joka muuttaa korallien elinympäristön luontaista tasapainoa.