Revontulia Pallas-tunturilta kuvattuina 15. maaliskuuta. Kuvat Satu Juvonen

Revontulten todellinen elävyys välittyy harvoin pelkkien valokuvien kautta.

Kuvataiteilija Satu Juvonen onnistui taltioimaan 15. maaliskuuta riehuneen revontulimyrskyn kuva-animaatioihin. Hän ikuisti revontulet lomamatkallaan Lapissa.

"Illan tullen suuntasin toiveikkaana Pallastunturille, revontuliennusteet näyttivät lupaavilta ja sää oli selkeä. Tuuli oli kuitenkin ihan mahdottoman kova, se sai pysyttelemään matalalla kurussa", kuvailee Juvonen.

Juvonen kertoo revontulten syttyneen heti hämärän tultua.

Hän aloitti kuvaamisen kahdeksalta ja viimeiset kuvat hän otti aamuyöllä puoli kolmen aikaan. Kovasta tuulesta johtuen Juvonen joutui pitämään jalustan hyvin matalana, mikä hankaloitti kuvaamista.

"Alkuillasta revontulissa näkyi violettia korkeissa säteissä, enimmäkseen värit olivat kuitenkin vihertäviä ja valkeita. Voimakkaimmissa loimuissa näkyi punainen alareuna", Juvonen kertoo.

Yksittäisten kuvien valotus oli 2-4 sekuntia ja niiden välissä on 3 sekunnin tauko. Juvonen sai idean koostaa kuvistaan animaatioita Ursan Taivaanvahtiin, jotka tuovat hyvin ilmi revontulinäytelmän muutoksia.

Taivaanvahtiin on ilmoitettu runsaan viiden vuoden aikana jo yli 50 000 havaintoa. Revontulianimaatioiden joukossa Juvosen otokset ovat parhaat mitä palveluun on raportoitu. 

"Olen ottanut aiemmin kuvasarjoja timelapse-videoita varten ja tämä animaatioiden kuvaus on hyvin samantapaista", Juvonen arvioi. "Ajattelin, että lyhyeen animaatioon olisi hyvä saada joku napakka kiinnostava liike. Kuvasarjan saaminen GIF-formaattiin animaatioksi oli uutta."