Etsijäkoira etsii yhä useammin karanneita lemmikkejä. Tarve uusille etsijöille on erittäin suuri, sillä lemmikkien määrän lisääntyessä tulee lisää myös karkulaisia. Omistajiltaan pääsee karkuun muun muassa koiria, kissoja, kilpikonnia, hevosia ja papukaijoja.

Etsijäkoira Diesel nuuskii maata etsiessään karanneita lemmikeitä   

Valkoinen paimenkoira nuuskii pitkin pihaa ja käy välillä tönimässä ohjaajaansa. Kaksi vuotta etsijäkoiran tehtävissä toiminut Diesel odottaa malttamattomana lähtöä töihin Porin Lyttylässä.

– Lähdemme hakemaan sellaista dobermannin näköistä uroskoiraa, joka on ollut jo viikon kadoksissa, sanoo etsijäkoiran ohjaaja Mari Tonteri, joka lähtee etsintäkeikoille Uudestakaupungista.

Lemmikkien määrän kasvaessa hurjaa vauhtia Suomessa myös karkulaisia tulee lisää. Etsijäkoiralle riittää hommia lähes päivittäin. Esimerkiksi Lounais-Suomessa toimii tällä hetkellä vain yksi etsijäkoirayksikkö, jonka tehtävänä on hakea karanneita lemmikkejä ja maatalouseläimiä.

– Olemme hakeneet hevosista kilpikonniin, kissoihin ja koiriin. Eilen olimme etsimässä papukaijaa. Se oli Turussa lähtenyt lentoon ovesta, Tonteri kertoo.

Peuran potkaisusta karkuteille

Tyypillisin tapaus etsijäkoiran työssä on omille teilleen lähtenyt tai pelästynyt lemmikkikoira. Mari Tonterin mukaan varsinkin uudenvuoden raketit saavat koiran karkaamaan. Myös peuran potkaisu saattaa saada koiran suunniltaan.

– Uusille etsijäkoirille olisi todella kova tarve. Meitä ohjaajia on Suomessa vain 17. Pohjoinen on vielä täysin vailla etsijäkoiria. Onneksi Poriin ja Raumalle valmistuu lähiaikoina lisävoimia.