Kohta ketään ei enää hämmästytä se, että lennokit tuovat pitsan kotiovelle, tarkastavat viljelmiä ja valvovat liikennettä. Lentävien apulaisten ennustetaan muuttavan radikaalisti monia vanhoja käytäntöjä.

 

 

Lennokki voi kuvata ulkoilmatapahtumia. Turvallisuudesta ja järjestyksestä vastaavia viranomaisia auttavat jatkuvasti päivittyvät tiedot ihmisten määrästä ja käyttäytymisestä.
 

 

Lääkkeiden pikatoimitus, peltojen päivittäinen tarkastus kasvi kasvilta, videokuvan välitys liekehtivän rakennuksen sisältä...

Lennokeista on jo kaikkeen tähän – ja paljon muuhunkin. Niiden toimenkuva monipuolistuu sitä mukaa kuin tekniikka kehittyy.

Tässä 6 yllättävää aluetta, joilla lennokit pöristelevät:
 

1. Tarkastus

Sähköverkon viat esiin

Kiinassa lennokkien avulla valvotaan suurjännitelinjoja. Samaa menetelmää voidaan soveltaa myös muun muassa ratoihin.


 

2. Rikostutkinta

Apua rikosten selvittämiseen

Poliisin palveluksessa lennokit voivat saada yhtä suuren merkityksen kuin koirat. Niiden avulla on mahdollista esimerkiksi tarkentaa kuvaa rikospaikasta, jäljittää rikoksen tekijää ja seurata epäiltyä. Lennokkeja voidaan pitää jatkuvassa valmiudessa.

 

police-drones.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiinassa Nanjingin poliisia auttaa erilaisissa valvontatehtävissä joukko lennokkeja.
 

3. Maatalous

Sadon pelastaja tulee lennossa

Pelloista saattaa tulla lennokkien tärkeimpiä työsarkoja. Niillä voidaan esimerkiksi etsiä torjuttavia kasvituholaisia ja hävitettäviä rikkakasveja sekä toteuttaa täsmämyrkytys.

drone-on-fields.jpg

 

 

 

 

 

 

 

4. Kuljetus

Lähetys lentää vastaanottajan luo

Saksalaisen DHL:n kuriiripalvelu on jo toimittanut lääkkeitä mantereella toimivasta apteekista Juistin saareen. Lennokit voivat mullistaa kirjeiden ja pakettien jakelun.

 

messenger-drone.jpg

 

 

 

 

 

 

 

5. Pelastus

Vahvistusta palokunnan riveihin

Pelastuslaitokset näkevät lennokeissa paljon potentiaalia, voivathan ne välittää ajantasaista tietoa onnettomuustilanteesta, sen eri uhkatekijöistä ja mahdollisten uhrien sijainnista ja kunnosta. Lennokkeja voidaan käyttää myös avun toimittamiseen. Video- ja lämpökameroilla varustetut lennokit sopivat kadonneiden etsintään.

 

rescue-drone.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiipeliin joutuneille Bryant Morganille ja Will Verbekelle lennätettiin pelastusköysi pelastajien päällikön lennokilla.
 

6. Huumeiden salakuljetus

Kekseliäät huumekartellit

Meksikon Tijuanassa Yhdysvaltojen rajan tuntumassa on ehditty tottua siihen, että sikäläiset huumekartellit yrittävät kuljettaa huumeita rajan yli katapulteilla, lentokoneilla ja tunneleita pitkin. Salakuljettajat seuraavat kuitenkin aikaansa: nyt huumeet liikkuvat maasta toiseen yhä useammin kauko-ohjauksisten lennokkien kyydissä.

 

smuggling-drone.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viime vuonna pysäköintialueelle Meksikon puolelle pudonneen lennokin lastina oli kuusi pussia metamfetamiinia.