Koiras rakentaa naaraalle mukavan lemmenpesän. Kosiskelee tätä pitkillä serenadeilla. Ja hoitaa vielä lapsetkin. Siinä on sellainen saalis, että naaraat jonottavat leikkimään kotia sen kanssa! Tavoiteltu koiras on australialainen corroboreenkonna.

 

Tämä corroboreenkonna on kuvattu Healesville Sanctuary -eläintarhassa Victorian osavaltiossa Australiassa.
 

 

Tämä corroboreenkonna on kuvattu Healesville Sanctuary -eläintarhassa Victorian osavaltiossa Australiassa.

Corroboreenkonna parittelee lajin säilymiseksi

Corroboreenkonnalla (Pseudophryne corroboree) riittää vientiä, sillä se on yksi Australian uhanalaisimmista sammakoista, ja mitä enemmän nuijapäitä syntyy, sitä parempi koko lajille.

Serenadi elämälle

Lisääntymiskauden alussa tuuman mittainen koiras polkee takajaloillaan kuopan veden lähelle sammaleeseen. Sitten se päästelee kutukutsuaan niin pitkään, että pesälle saapuu naaras. Naaras munii 15–38 munaa ja koiras laskee niiden päälle spermaansa.

Sitten naaras lähtee ja koiras jää. Koiras jatkaa huuteluaan koko kutukauden ajan ja onnistuu hedelmöittämään jopa kymmenen naaraan munat. Se jää vielä 6–8 viikoksi pesään, kunnes syys- tai talvisateet täyttävät pesän vedellä ja munista kuoriutuu nuijapäitä.

Corroboreenkonna on kuivuuden ja tautien armoilla

Kuivuus saattaa haihduttaa vesilammikot, joissa nuijapäät käyvät läpi muodonvaihdoksensa. Myös metsäpalot tuhoavat elinympäristöjä, ja monia sammakoita kiusaava kytridiomykoosikin saattaa
tappaa corroboreenkonnan ennen sukukypsyyttä.

Nyt corroboreenkonnia elää luonnossa noin 50 kappaletta, mutta Melbournen eläintarha ja sydneyläinen Tarongan eläintarha veivät tänä vuonna pesiin satamäärin munia, jotta serenadeja kuuluisi vastaisuudessakin.