Uusien radiohiilitutkimusten tulokset muuttavat käsitystä ihmisten asumisesta Irlannissa. Johtolankana uusille tutkimuksille on ollut karhun polviluu ja siihen tehdyt leikkausjäljet.

Belfastin yliopisto.

 

Luulöytöä tutkittiin Belfastin (kuvassa) ja Oxfordin yliopistoissa. 

 

Irlantilaisesta luolasta löytynyt karhunluu todistaa tutkijoiden mielestä asutusta olleen alueella 2 500 vuotta nykyisiä arvioita aiemmin, kertoo uutistoimisto AFP.

Varhaisin todiste ihmiselämästä Irlannissa on ollut vuosikymmeniä ajalta 8 000 eaa. Radiohiiliajoituksen perusteella ihmisen teurastaman karhun polviluu ajoittuu noin 10 500, jopa 12 500 eaa.

– Tämä löytö lisää uuden luvun ihmisen historiaan Irlannissa, sanoo arkeologi Marion Dowd.

Polviluusta löytyy terävällä työkalulla tehtyjä leikkauksia. Asiantuntijoiden mukaan leikkausjäljet on tehty luuhun, kun se on ollut elävä.

Karhun polviluu on yksi tuhansista luista, joista ensimmäinen on löydetty vuonna 1903 County Claren luolasta, Irlannin länsirannikolta.

Luut ovat olleet tallennettuina Irlannin Kansallismuseoon. Tutkijat Marion Dowd ja Ruth Carden tutkivat luuta uudelleen ja hakivat rahoitusta sen radiohiilitutkimuksiin.

Luut tutkittiin Belfastin ja Oxfordin yliopistoissa. Molemmat kokeet osoittivat, että karhun luu oli leikattu noin 12 500 vuotta sitten. Tämä merkitsee sitä, että ihminen olisi elänyt Irlannissa varhaisella eli paleoliittisella kivikaudella. Aiemmin tutkijoilla on ollut näyttöä vain ihmisistä Irlannissa mesoliittiselta ajalta.

– Tämä on hyvin jännittävää myös eläintieteellisestä näkökulmasta. Tämä tuottaa paljon keskusteluja eläintieteellisessä tutkimusmaailmassa. On aika ajatella uudella tavalla ja jopa purkaa aiempia käsityksiä, Carden sanoo.